Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eredoctorale erkenning voor Deryck Ferrier

Eredoctorale erkenning voor Deryck Ferrier

10/05/2019 05:15 - Wilfred Leeuwin

Deryck Ferrier, die een eredoctoraat toegekend gekregen heeft van de Anton de Kom universiteit van Suriname.

Deryck Ferrier, die een eredoctoraat toegekend gekregen heeft van de Anton de Kom universiteit van Suriname. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Met zijn rede getiteld ‘Moderne uitdagingen voor de evolutie van welvaart en welzijn in de vrije Surinaamse samenleving’ heeft Deryck Ferrier een eredoctoraat toegekend gekregen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De landbouwkundig ingenieur en socioloog kreeg de ere-onderscheiding voor zijn verdiensten aan de wetenschap en zijn indrukwekkende bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname.

Het opvallendste aan Ferrier is volgens de eredoctorale commissie van de universiteit, de passie waarmee hij zich werpt op het onderzoeken van maatschappelijke, sociale en economische ontwikkelingen. De tot doctor benoemde wetenschapper deed met zijn rede deze betiteling meer dan recht aan, volgens de aanwezigen.

"Ja, ik geef toe dat ik een passie heb voor onderzoek", zei Ferrier. Hij begon zijn presentatie in de Centrumkerk met een gedetailleerde weergave van de evolutie van de Surinaamse economie en samenleving. Even gedetailleerd was hij in het bespreken van de soorten bevolkingsgroepen, hun kenmerken en hun status ver in de koloniale periode tot nu.

De presentatie bevatte voor zijn toehoorders veel nieuwe feiten en onthullingen over het Suriname van toen. Vooral zijn beschrijving over cultuurpatronen in relatie met opvattingen over evolutie en ontwikkeling, moeten volgens hem bijdragen aan het begrijpen waarom het Suriname van nu is wat het is.

Ferrier heeft een uitgebreide uitleg gegeven over sociale verhoudingen in de Surinaamse maatschappij. Daarnaast heeft hij veel tijd besteed om te verklaren hoe de interne en buitenlandse economie zich hebben ontwikkeld.

De wijze waarop de koloniale machthebbers en de politiek in Suriname zijn omgesprongen met deze factoren, kwam ook aan de orde. Ferrier sloot zijn doctorale rede af met de stelling dat Suriname moet komen met een integraal programma of businessmodel waarin de uitdagingen die hij heeft behandeld goed op elkaar worden afgestemd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen