Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wet aandelenverkoop Iamgold ingetrokken

Wet aandelenverkoop Iamgold ingetrokken

10/05/2019 00:03 - Ivan Cairo

Wet aandelenverkoop Iamgold ingetrokken

 

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft het wetsvoorstel voor de verkoop van het staatsaandeel in het Saramacca-goudproject, ingetrokken. Hij had het wetsvoorstel vorige maand voor advies naar de Staatsraad gestuurd, maar heeft vorige week met een brief aan de Staatsraad het wetsontwerp ingetrokken.

De regering was van plan om het 30-procent-belang van de Staat Suriname in de Saramacca-concessie aan Iamgold te verkopen voor 75 miljoen Amerikaanse dollar. De onderhandelingen met Iamgold hierover waren al afgerond en het besluit was ook al goedgekeurd door de Raad van Ministers.

In brede lagen van de samenleving was er forse kritiek op het voornemen van de regering. Ook oppositiepartijen, met in de voorhoede Palu, zijn tegen de verkoop. Het was immers oud-minister van Natuurlijke Hulpbronnen tevens Palu-voorzitter Jim Hok, die zijn handtekening had geplaatst onder de delfstoffenovereenkomst met de Canadese multinational.

De afgelopen weken heeft huidig NH-minister Regilio Dodson te vuur en te zwaard verdedigd dat de verkoop geen slechte deal zou zijn voor Suriname. De algemene kritiek was echter dat door afstand te doen van het Surinaamse belang gegarandeerde lucratieve inkomsten in de toekomst uit handen zouden worden gegeven.

De regering wenste het staatsbelang te verkopen, omdat de Staat vanwege de slechte financiële positie moeilijk kan voldoen aan de verplichting om ook bij te dragen aan de operationele kosten, de zogenoemde cash calls, om de goudconcessie in ontwikkeling te brengen.

De verkoop zou omslachtige besluitvormingsprocessen en noodzakelijke studies ook voorkomen, werd door Dodson aangevoerd. Wat kennelijk de doorslag heeft gegeven, is de brief waarin de NDP-fractie de president vraagt om de verkoop van het staatsaandeel in heroverweging te nemen.

Volgens deze fractie zouden andere opties bekeken moeten worden om te kunnen voldoen aan de cash calls. Begin vorig jaar overhandigde Iamgold-baas Steve Letwin te Raleighvallen symbolisch de eerste 1.041.667 aandelen aan president Bouterse. Hoeveel procent van het totale aandelenpakket dat toen was, werd niet bekendgemaakt. De regering deelde mee dat conform gemaakte afspraken nog twee overdrachten van elk iets meer dan 1 miljoen aandelen moeten plaatsvinden.

Ook werd gemeld dat de Staat vrij was de aandelen te behouden of te verkopen op de beurs. Voorts werd aangegeven dat met de aandelen een direct belang in het functioneren van het bedrijf was verworven, waardoor de Staat zou kunnen profiteren van gunstige productiecijfers en goudprijzen. Of de overige aangekondigde aandelenoverdrachten intussen hebben plaatsgevonden, is niet bekendgemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen