Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Anti-pestdag maakt EBGS kinderen bewust

‘Niets interesseert het kind meer’

11/05/2019 10:21 - Merredith Bruce

Motivatiespreekster Priscilla ‘Pukusjani’ Dawsa tijdens de activiteiten rond de 'Anti-pestdag'.

Motivatiespreekster Priscilla ‘Pukusjani’ Dawsa tijdens de activiteiten rond de 'Anti-pestdag'. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - ‘Yu-no-kan-pest-dan-yu-don! Yu-no-kan-pest-dan-yu-don!’, zingen vijfdeklasleerlingen van de HPG Latourschool luidkeels, onder ‘aanvoering’ van motivatiespreekster Priscilla ‘Pukusjani’ Dawsa. Het enthousiasme duidt aan dat ze er zin in hebben. Enkele jongens zorgen voor muziek door keihard op tafels te roffelen. Dawsa bedenkt een ander lied, zingt het voor, waarna de groep van haar overneemt.

Ik doe mijn best voor mezelf!" (geroffel) "En ik maak iedereen trots!", wordt luidkeels gezongen. Dit was een van de vele bezigheden die vrijdag op de school zijn uitgevoerd in verband met de 'Anti-pestdag'. De kinderen zijn daarbij op creatieve en ontspannen manier geïnformeerd over pesten en de emotionele gevolgen daarvan. De activiteit is uitgevoerd door de stichting Onderwijs der EBGS in samenwerking met Unicef. Ook op andere EBGS-scholen zijn er activiteiten gehouden.

Het mag er wel gezellig aan toe zijn gegaan, maar dat maakte het onderwerp niet minder serieus. Uit het gesprek met Sandra Burgzorg, onderdirecteur van de school, blijkt dat er behoefte is aan informatie over pesten. "Ja, er wordt flink gepest hier", zegt ze op serieuze toon. "De kinderen doen elkaar heel veel pijn, maar wij weten dat op te vangen. Als we het hebben gemerkt, worden beide partijen naar kantoor gehaald voor een gesprek waarin we ze tot inkeer proberen te brengen."

Elkaar bijnamen geven, lelijke dingen tegen elkaar zeggen, iets afpakken van de ander of zich schuilhouden terwijl degene het nodig heeft, somt Burgzorg enkele vormen van pestgedrag op school op. De gevolgen voor het slachtoffer blijven niet uit. "Sommige kinderen willen niet eens meer op school komen. Niets interesseert het kind meer. Enkele vertellen het aan hun ouders die dan contact met ons opnemen en dan zijn we genoodzaakt om aan de bel te trekken."

Van de kleuter- tot de hogere klassen zijn leerlingen op creatieve wijze geïnformeerd over pesten. De lokalen waren omgebouwd tot muzieklokaal, filmlokaal en schilderlokaal. In het filmlokaal werd een filmpje vertoond over pesten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen