Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname hoopt Caricom-jeugd alsnog te leiden

Suriname hoopt nog op voorzitterschap Caricom-jeugd

12/05/2019 00:00 - Merredith Bruce

Caricom-jeugdambassadeurs Georgette Grootfaam en Dwight Prade, eerste en tweede van links, willen zich samen met de regering sterk maken voor het voorzitterschap van de Caricom-jeugd.

Caricom-jeugdambassadeurs Georgette Grootfaam en Dwight Prade, eerste en tweede van links, willen zich samen met de regering sterk maken voor het voorzitterschap van de Caricom-jeugd. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Suriname bekijkt de mogelijkheid om alsnog het voorzitterschap van de Caricom-jeugdambassadeurs te bekleden. “Men heeft de stagnatie bij de verkiezingen weten uit te leggen en naar ik heb vernomen is het secretariaat bereid om daarmee rekening te houden”, zegt Caricom-jeugdambassadeur Dwight Prade. “Dus bestaat de kans dat we het voorzitterschap alsnog kunnen bekleden.”

Volgens Prade zijn er afspraken gemaakt tussen het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, het Kabinet van de President en het Caricom-secretariaat in Guyana. Door het te lang uitblijven van de verkiezingen voor nieuwe jeugdambassadeurs, kon St. Vincent en de Grenadines het voorzitterschap niet aan Suriname overgedragen.

De verkiezingen zijn uiteindelijk op 20 april gehouden. Jamaica's jeugdambassadeur Odayne Haughton was intussen in maart benoemd tot interim-voorzitter. Prade vormt met Georgette Grootfaam het jeugdambassadeursduo. Op verzoek van de minister van Sport- en Jeugdzaken bereiden zij zich alvast voor, om het voorzitterschap te bekleden.

Er moet nog worden overlegd wie van de twee uiteindelijk de functie zal bekleden als het zover komt. Prade: "Het wordt een enorme uitdaging, want we zullen een regionale verantwoordelijkheid met ons meedragen als het voorzitterschap aan ons wordt toegekend." Grootfaam vindt het belangrijk dat Suriname als portfoliohouder van cultuur, jeugd en sport binnen de Caricom de mogelijkheid bekijkt om het voorzitterschap alsnog toegekend te krijgen.

"Zo een kans mochten we niet aan ons voorbij laten gaan." Een van de voordelen hiervan is dat het land een vooruitgeschoven positie krijgt binnen de Caricom en daardoor meer gedaan zal kunnen krijgen. Hoewel ze het op zich een uitdaging vindt, weet ze niet of ze de functie zal kunnen vervullen door drukte met werk en studie. "Ik zou het eerder aan mijn collega willen overdragen, natuurlijk met mijn ondersteuning."

Suriname komt na zeventien jaar weer aan de beurt voor het voorzitterschap. Dit gaat volgens een roulatiesysteem. Het is de bedoeling dat de interim-voorzitter waarneemt totdat Trinidad als volgende op de lijst overneemt. De gesprekken of Suriname alsnog de kans krijgt zijn bepalend daarvoor. Vernomen wordt dat er binnenkort een delegatie vertrekt naar het secretariaat in Guyana om hierover te praten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina