Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Actie niet opgeheven, maar opgeschort'

'Actie niet opgeheven, maar opgeschort'

13/05/2019 00:04 - Gilliamo Orban

De voorzitter van de Surinaamse Politiebond, Raoul Hellings.

De voorzitter van de Surinaamse Politiebond, Raoul Hellings. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Surinaamse Politiebond (SPB) kan niet veel meer doen voor de drie opgesloten agenten, die in de clinch waren geraakt met een gezin om een voetbal. Leden van de Regio Bijstand Teams (RBT's) hadden geëist dat hun collega's worden vrijgelaten en zijn toen in staking gegaan. “Dat is niet meer mogelijk, omdat de zaak al bij de rechter-commissaris is”, zegt bondsvoorzitter Raoul Hellings tegen de Ware Tijd.

Het bondsbestuur heeft zaterdag de leden in een algemene ledenvergadering (alv) voorgehouden dat vasthouden aan de eis tot vrijlating niet meer valide is. "De bond gelooft nog steeds in een eerlijk proces bij de zittende magistratuur en dat conform de grondwet elke inmenging in een zaak bij de onafhankelijke rechter verboden is", staat in een persbericht van de SPB.

De rechter-commissaris had tot vrijdagmiddag laat nog geen besluit genomen over de rechtmatigheid van de inverzekeringstelling van de drie politiemannen. Hellings benadrukt dat de actie niet is opgeheven, maar is opgeschort. Dat besluit is niet vrijdag genomen tijdens het gesprek met minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, maar zaterdag tijdens de alv.

De bond zal de kat uit de boom kijken, aangezien het ministerie moet werken aan enkele kwesties. Een daarvan is de reorganisatie van de afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ). De bond vindt het dringend noodzakelijk dat deze afdeling wordt gereshuffeld en dat er nieuw personeel wordt aangeworven. Er moet spraken zijn van een multi-etnische bezetting, aldus het persbericht.

De bond eist verder dat er met richtlijnen waarborgen worden vastgesteld bij strafrechelijke onderzoeken tegen politieambtenaren door OPZ. Dit moet ertoe leiden dat deze onderzoeken objectief en kwalitatief moeten worden verricht. Dit houdt ook in dat het strafrechtelijk onderzoek tegen ambtenaren van politie niet enkel gericht moet zijn op het bewijzen van de schuld van de verdachte, maar ook van de onschuld.

Er bestaat voor de SPB ook dringende noodzaak tot een driehoeksoverleg tussen het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Politie en het KPS om afspraken te maken omtrent de relatie tussen hulpofficier van justitie en officier van justitie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina