Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bevoegdheden Hellings en Gentle ingetrokken

Bevoegdheden Hellings en Gentle ingetrokken

14/05/2019 22:50 - Ivan Cairo

Bevoegdheden Hellings en Gentle ingetrokken

De bestuursleden van de Surinaamse Politiebond, Milando Atompai, Sergio Gentle en Raoul Hellings. Foto: politiebond.sr  

PARAMARIBO - Justitieminister Stuart Getrouw heeft de bevoegdheden ingetrokken van twee bestuursleden van de Surinaamse Politiebond (SPB). Zij mogen niet meer fungeren als hulpofficier van justitie, blijkt uit een beschikking van de minister van afgelopen maandag waarop de Ware Tijd de hand heeft weten te leggen.

De politieambtenaren Raoul Hellings en Sergio Gentle, respectievelijk voorzitter en penningsmeester van de SPB, wordt verweten dat zij het gezag van het Openbaar Ministerie (OM) hebben gedesavoueerd door bepaalde uitspraken die zij en medebestuurslid Milando Atompai recentelijk hebben gedaan over het OM. Of er ook soortgelijke maatregelen worden getroffen tegen Atompai is vooralsnog onbekend.

Vervolgingsambtenaren bij het parket hebben vorige week vrijdag een brief naar de minister gestuurd waarin ze concluderen dat Gentle en Hellings, twee hulpofficieren van Justitie, en Atompai "grove uitatingen" hebben gedaan aan het adres van het OM. Deze uitspraken worden ervaren als desavouering van het gezag van het OM en aantasting van de integriteit van het vervolgingsinstituut.

In de overwegingen voert minister Getrouw verder aan dat Hellings en Gentle "rijkelijk te kort zijn geschoten in hun functioneren als hulpofficier van Justitie". Getrouw stelt verder dat in hun benoemingsbeschikkingen is opgenomen dat bij gebleken ongeschiktheid hun bevoegdheid als hulpofficier van Justitie zal worden ingetrokken.

Op grond van voornoemde overwegingen trekt hij hun bevoegdheid in per 14 mei. In de nasleep van het incident tussen een aantal politieagenten, militairen en een gezin als gevolg waarvan drie betrokken politieagenten in verzekering zijn gesteld, hebben Atompai, Gentle en Hellings uitspraken gedaan die erop neerkomen dat het OM met twee maten meet wanneer het zaken betreft waarin politieambtenaren betrokken zijn.

Het insluitbeleid van het parket jegens politiemensen werd onder andere aan de kaak gesteld. De uitspraken zijn niet in goede aarde gevallen bij het OM. Eerder distantieerde ook waarnemend korpschef Roberto Prade zich in een communiqué van de uitspraken van de SPB-bestuursleden. De bond vindt de opsluiting van de agenten onterecht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina