Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Johan Fretz wint Hebban Luisterboek Award 2019

Johan Fretz wint Hebban Luisterboek Award 2019

14/05/2019 20:22 - Stuart Rahan

Johan Fretz won afgelopen weekend de Hebban Luisterboek Award 2019.

Johan Fretz won afgelopen weekend de Hebban Luisterboek Award 2019.  

HILVERSUM - Toriman Johan Fretz kan niet alleen beeldend schrijven, maar weet ook luisteraars te boeien en mee te slepen in zijn verhaal. Dat bleek toen een professionele jury zijn luisterboek ‘Onder de Paramariboom’ bekroonde met de Hebban Luisterboek Award 2019. Dat is zijn tweede prijs dit jaar. Eerder werd zijn boek bekroond met De Boekhandelsprijs 2019. “Ik ben er blij mee”, schrijft Johan Fretz op Twitter.

Het juryrapport vat de toekenning van de prijs samen als een roadtrip in een achtbaan van emoties. "Mede omdat het verhaal zo dichtbij hemzelf staat, is hij perfect in staat om humor over te dragen via accenten waarmee hij zijn geliefde familieleden neerzet zonder dat het een karikatuur wordt of weet hij de luisteraar juist te ontroeren doordat het onbegrip via zijn teksten voelbaar wordt."

Fretz leest zijn boek niet voor, vindt de jury. Hij draagt voor alsof hij een verhaal vertelt, waardoor de luisteraar de teksten niet als geacteerd ervaart. De jury roemt het aangename tempo van de verteltrant, waarmee Fretz een bepaalde energie overdraagt aan de luisteraar, wat de ervaring alleen maar completer maakt. "Het persoonlijke verhaal van Fretz en manier van vertellen, werkt perfect met het intieme karakter van audio, en maakt dat het verhaal heel dicht op de huid zit." 

De diversiteit aan stemmen en manieren om verhalen tot leven te brengen was ook dit jaar enorm. Volgens juryvoorzitter Henkjan Smits was het soms appels met peren vergelijken. De stem, intonatie, ritme en het inlevingsvermogen van de verteller zijn net dat beetje extra dat nodig is voor een aangenaam luisterboek.

Vorig jaar won stand-up comedian en (stem)acteur Howard Komproe de prijs voor beste luisterboek voor 'Kleurenblind', geschreven door de in Amerika zeer populaire Zuid-Afrikaanse entertainer Trevor Noah. Momenteel werkt Johan Fretz aan het script van 'Onder de paramariboom' waarin zijn mati Howard Komproe een rolletje krijgt toebedeeld. Hij hoopt volgend jaar met de verfilming te beginnen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina