Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Meer bewustwording voor reduceren plasticgebruik

Meer bewustwording nodig voor reduceren plasticgebruik

14/05/2019 07:23 - Amanda Palis

Roger Wong van Junior Chamber International Suriname tijdens zijn presentatie over de vermindering van plasticafval.

Roger Wong van Junior Chamber International Suriname tijdens zijn presentatie over de vermindering van plasticafval. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Global Shapers Paramaribo heeft zaterdag met een workshop geprobeerd om de samenleving ervan bewust te maken dat ze minder plastic moet gebruiken. Vooral het eenmalig gebruik van plastic materiaal moet minder worden. “Wereldwijd is het gebruik hiervan een groot probleem. Ook wij als Surinamers moeten een steentje bijdragen om de gevolgen van plastic voor de aarde te minimaliseren”, stelt Sean Resosemito, de Ecosur-projecttrekker van jongerenorganisatie Global Shapers.

De workshop in het CCS-gebouw is onderdeel van haar Ecosur-project. De organisatie die wereldwijd bijdraagt aan de ontwikkeling van jongeren en de samenleving waarin zij wonen, ziet het EcoSur-project dat als een educatieve bijdrage aan de samenleving. GSP voert het project uit met de Amerikaanse ambassade. 

"In Suriname zijn we nog niet waar we moeten zijn als het gaat om het verminderen van plasticgebruik. Maar met deze workshops willen wij mensen vooral stimuleren te beseffen dat zij met een kleine handeling een grote impact kunnen maken", aldus Resosemito. "We hebben organisaties en individuen benaderd die bezig zijn met recyclen en vooral reduceren van alle plastic dat wij gebruiken. Zij zijn de experts en Global Shapers facilieert."

Mensen gebruiken plastic om het gemak, zegt Rubia Berghout, trainer van Stichting Recycling Suriname (Suresur). "We zitten met zoveel plastic om ons heen, omdat wij alles zo makkelijk willen hebben door niet met een eigen tas naar de winkel te gaan, of in plaats van een plastic tas een doos te kiezen die wij kunnen hergebruiken. Ons gemak nu, kan op lange termijn een straf voor ons worden en dat willen wij niet."

Om het gedrag en de mentaliteit in de samenleving te veranderen zijn volgens Suresur-secretaris Glenn Ramdjan geen drastische maatregelen nodig. Er is al een wet die het onverantwoord dumpen van vuil verbiedt op straffe van gerechtelijke vervolging of boete. Het is belangrijk dat die wet gehandhaafd wordt en meer bekendheid krijgt bij de instanties die dat moeten doen. Als voorbeeld haalt Ramdjan de wet aan die in in 2007 is ingevoerd om het dragen van een gordel verplicht te stellen.

Charmain Jadoenathmissier volgt de workshop omdat ze beseft dat er veel meer moet gebeuren om de samenleving te motiveren. Ze stelt dat de wet niet alleen consequent moet worden toegepast, maar pleit ook voor een taakstraf voor wetsovertreders. "Ga maar lekker je eigen vuil opruimen in een verplicht aantal uren, want geld kun je zo betalen maar dan heb je nog niks geleerd." De volgende workshop van Global Shapers is zaterdag. "Afhankelijk van de opkomst zal beslist worden of er nog meer zullen volgen", aldus Resosemito.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen