Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Perisur wil alle zwangere vrouwen bereiken

Perisur wil alle zwangere vrouwen bereiken

14/05/2019 08:54 - Gilliamo Orban

Perisur wil alle zwangere vrouwen bereiken

 

PARAMARIBO - Als het aan Perisur-voorzitter Manodj Hindori ligt, moeten alle zwangere vrouwen bereikt worden om aan het project ‘Preparing for Life’ mee te doen. De bedoeling hiervan is het verbeteren van geboorteuitkomsten, gezonde zwangerschappen en een gezonde start voor pasgeboren baby’s. Hierdoor moeten ongunstige geboorteuitkomsten zoals dood- of vroeggeboorte voorkomen worden.

Jaarlijks worden in Suriname tienduizend baby's geboren, van wie er ongeveer vierhonderd tijdens de geboorte overlijden. "Dit aantal is hoog in vergelijking met de regio en dat eist dringende aanpak. We willen geen dode baby's, maar gezonde kinderen voor de samenleving", zegt Hindori tijdens de afsluiting van het project 'Preparing for Life' dat twee jaar heeft geduurd. Het heeft ongeveer 45.000 Amerikaanse dollar gekost.

De Rotary Foundation, een internationale organisatie die wereldwijd hulpbehoevende groepen ondersteunt, heeft in dit project een belangrijke rol gespeeld. Perisur heeft hierdoor ongeveer 250 vrouwen begeleid. "45.000 US dollar is niet genoeg om de vrouwen landelijk bij te staan", zegt Hindori. Hij hoopt dat de overheid voor dit project geld vrijmaakt. "Hierdoor kunnen we 10.000 vrouwen bereiken van Albina tot Nickerie en van Paramaribo tot het verre achterland."

Hindori stelt dat er verschillende oorzaken zijn voor dood- en vroeggeboorte. "Soms zijn vrouwen niet verzekerd en vermijden hierdoor de arts. Geweld van de partner zorgt ervoor dat de vrouw gaat stressen en dat werkt door op de baby. Wanneer een vrouw er alleen voor staat moet ze soms overwerken of er zijn gevallen waarbij de werkgever geen rekening houdt", noemt hij als andere oorzaken. 

Daarom is het belangrijk om vooral jongeren weerbaar te maken tegen geplande zwangerschap. Er is ook een educatief programma afgedraaid voor enkele honderden studenten. Los hiervan is een boek geproduceerd voor zwangere vrouwen dat ze als handleiding kunnen gebruiken om het risico op dood- en vroeggeboorte te verminderen. Het wordt toegepast bij het 'Samen Zwanger'-zorgmodel, waarbij aanstaande moeders in groepsverband worden begeleid.

De coördinator hiervan is verloskundige Griselda van der Leeuw. "We kunnen tijdig zaken herkennen die voor complicaties kunnen zorgen en kunnen het aantal gevallen van babysterfte terugdringen", zegt ze. Haast alle vrouwen die gebruik hebben gemaakt van het model hebben een succesvolle bevalling gehad. "Van de 250 vrouwen, kan ik de ongunstige geboorte op mijn vijf vingers tellen", aldus Van der Leeuw.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen