Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Scholen krijgen gezondheidsboekjes

Scholen voor speciaal onderwijs krijgen gezondheidsboekjes

14/05/2019 10:28 - Aidy Pinas-Agodeba

Scholen voor speciaal onderwijs krijgen gezondheidsboekjes

 

PARAMARIBO - Vakvrouwen die lid zijn van de Soroptimistenclub hebben het boek ‘Hoe blijf ik gezond’ geschreven, bestemd voor leerlingen van de vijfde klas van de basisschool. Er staan niet alleen tips in, maar er wordt ook aandacht besteed aan onder andere de voedingspiramide en calorieën. Kortom: alles voor een gezonde leefstijl. Het boekje geeft antwoord op vragen van kinderen.

Een afvaardiging van de Soroptimistenclub bestaande uit Christien Naarden, Nette Keeldar en Marriëte Tjon-A-Ten heeft exemplaren aangeboden aan de Kennedyschool voor dove en slechthorende kinderen. Ook leerlingen van de Mtylschool voor kinderen met een meervoudige beperking en de Ilse Labadieschool voor meisjes met een verstandelijke beperking komen in aanmerking.

Directeur Renate Wartes van de Kennedyschool vertelt dat gelet wordt op de voeding van de leerlingen van de school, van wie meer dan helft in het internaat dicht bij de instelling woont. Er zitten ruim tachtig leerlingen op de school. "Er wordt balans gebracht in de voeding. Dat wil zeggen dat er veel groenten en fruit worden aangeboden om de kinderen gezond te houden." Ze vertelt ook dat alle leerjaren gymnastiek en zwemmen op het rooster hebben. De laatste jaren heeft de school er een trend van gemaakt om deel te nemen aan wandellopen, om zo bewegen te stimuleren.

Het boekje is tot stand gekomen op basis van het landelijk schoolonderzoek naar de gezondheid van de jeugd bij 6172 kinderen van de vijfde en zesde klas van de lagere scholen naar risicofactoren voor diabetes type 2. Dit onderzoek is van maart 2013 tot november 2017 uitgevoerd door de Soroptimisten met hun partners Mylab, de Medische Faculteit en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg.

Uit het onderzoek is gebleken dat meer dan een kwart van de onderzochte kinderen overgewicht had en slechts 38 procent buitenspeelt. Dit is dus een ongezonde jeugd en een zeer ernstige situatie. Het landelijk onderzoek werd deels betaald door de Staatsolie Foundation, die ook 50 procent van de uitgave bekostigde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen