Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Volksgezondheid verhoogt controle op mazelen

Volksgezondheid verhoogt controle op mazelen

14/05/2019 22:28

Volksgezondheid verhoogt controle op mazelen

 

PARAMARIBO - Het ministerie van Volksgezondheid zal vanwege de toenemende spreiding in de regio de controle op mazelen verhogen. Om de immuniteit van de bevolking te vergroten zullen inhaalvaccinaties worden toegediend tegen mazelen. Voorts zal de epidemiologische surveillance in grensgebieden worden versterkt om snel gevallen van mazelen op te sporen.

Tot nu toe hebben al twaalf landen in de regio gevallen van mazelen gemeld, te weten Argentinië, de Bahama's, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Mexico, Peru, de Verenigde Staten van Amerika, Uruguay en Venezuela. Er zijn geen dodelijke gevallen gerapporteerd in de regio voor 2019, schrijft het NII dinsdag in een persbericht.

In Brazilië en Venezuela is de verspreiding van mazelen al langer dan een jaar gaande. Het Caribisch Gebied heeft recent twee importgevallen gehad. Vooral in landen waar niet of minder wordt gevaccineerd tegen mazelen, komen zo nu en dan mazelenuitbraken voor.

De meeste kinderen in Suriname zijn gevaccineerd tegen bof, mazelen en rode hond (rubella) afgekort BMR. Volgens schema wordt het prikje bij twaalf maanden en dan weer bij achttien maanden gegeven. Na twee BMR-prikken is het kind beschermd en is de kans klein dat het mazelen zal krijgen.

Mazelen komt door een besmettelijk virus dat voorkomt in snot en speeksel. Via de lucht gaat het in kleine druppeltjes van de ene naar de andere persoon, onder meer door hoesten en niezen. Het virus kan ook via de handen, bestek of speelgoed worden verspreid. Mazelen begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en - vaak hoge - koorts.

Bij sommige personen verloopt mazelen ernstig waarbij er sprake kan zijn van oor-, long-, hersen- of hersenvliesontsteking. Tegen mazelen bestaan er geen medicijnen. Het laatste geval van mazelen in Suriname dateert van 1994.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina