Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Javaanse politici geen afspiegeling groep’

‘Javaanse politici geen weerspiegeling van het collectief’

15/05/2019 16:51 - Naomi Hoever

William Waidoe die deze week de overstap maakte van Pertjajah Luhur naar de NDP.

William Waidoe die deze week de overstap maakte van Pertjajah Luhur naar de NDP. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Het gedrag van de Javaan in de politiek is niet de weerspiegeling van de gedragslijn van deze groep in het algemeen”, zegt Edward Redjopawiro, cultuurkenner en afgestudeerde in Javaans recht. De wetenschapper verzekert verder dat er onder deze groep personen zijn die betrouwbaar en standvastig zijn.

Hij legt uit dat de Javaan leeft volgens de 'rukun'-gedachte (harmonie) en de 'adat' (gewoonterecht). Dit houdt in dat Surinamers van Javaanse afkomst in harmonie met hun omgeving leven. Als er verstoring hierin komt, trekken zij zich terug. "Een Javaan leeft volgens normen, waarden en tradities."

Zijn uitspraak houdt verband met de recentste ontwikkeling waarbij William Waidoe uit de fractie van Pertjajah Luhur in De Nationale Assemblee is getreden en zich heeft aangesloten bij de fractie van de NDP. Met deze stap is de discussie weer losgebarsten over de betrouwbaarheid van de Javanen in de politiek. Redjopawiro baseert zijn zienswijze op een cultureel traditioneele en sociaalpsychologische benadering van de politiek.

Het overloopgedrag plaatst Redjopawiro in historisch perspectief. Reeds in 1946 verraadde de Javaanse politieke leider Iding Soemita de regering-Findlay om zijn ondersteuning aan de NPS te geven. Voorts hield hij de Javanen voor dat hij hen naar Indonesië zou terugbrengen. "Wantrouwen in de Javaanse politici bestond er al. Toen kwam Paul Somohardjo bij de NPS terecht. Vanwege persoonlijke belangen heeft 'Somo' toen een eenmansfractie gevormd."

Het overlopen binnen de politiek kan te maken hebben met onder andere de drang naar politieke status, materieel voordeel of een plek in de coalitie. "Overlopen bij deze etnische groep kan om persoonlijk en materieel belang. Bepaalde personen zijn ontvankelijk hiervoor", zegt Redjopawiro. Hij stelt dat er onderzoek gedaan zou moeten worden naar dit fenomeen.

Hij stelt verder dat deze etnische groep over het algemeen geduldig en tevreden is. "Wat de Javaanse partijen wel gemeen hebben, is dat ze hun cultuur vooropstellen." Hij merkt op dat de Javaanse kiezer geen vertrouwen meer heeft in Javaanse politici. "Allemaal hebben het verpest waardoor de kiezer teleurgesteld is." Javaanse partijen hebben regeringsverantwoordelijkheid gedragen, maar zij hebben volgens Redjopawiro haast niets verwezenlijkt voor de achterban. 

Socioloog en politiek analist Marten Schalkwijk stelt daarentegen dat het gedrag te maken heeft met de rol die de Javaan in het verleden toebedeeld kreeg. De Javaan had een wippositie in de politiek, zegt Schalkwijk. "Ze konden meebepalen welke groep aan de macht geholpen werd." Hij zegt dat 'Somo' in het verleden niet het goede voorbeeld heeft gegeven. Hoewel Schalkwijk geen uitspraak wil doen over de wispelturigheid merkt hij wel een trend in de politieke geschiedenis bij de Javaanse politiek. "Het gedrag komt opportunistisch over."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina