Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Buitenlandbeleid levert US$ 83 miljoen op

Buitenlandbeleid levert US$ 83 miljoen voordeel op

16/05/2019 06:14 - Ivan Cairo

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) in de afgelopen periode, heeft Suriname een voordeel van rond de 83 miljoen US dollar opgeleverd. Dat zei Buza-minister Yldiz Pollack-Beighle woensdag in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling 2019.

Op vragen van VHP-parlementariër Krishna Mathoera verduidelijkte de bewindsvrouw dat het niet gaat om leningen, maar om voordelen uit overeenkomsten en samenwerkingsprogramma's met andere landen, buitenlandse partners en internationale organisaties.

Zij informeerde het parlement over de "aantoonbare" financiële waarde van het buitenlandbeleid. "Dit komt neer op een rendement rond de 83 miljoen Amerikaanse dollar aan concrete projecten, activiteiten, dienstverlening, institutionele en capaciteitsversterking", sprak Pollack-Beighle. 

Het gaat om technische en financiële assistentie die voortvloeit uit overeenkomsten die van de grond zijn gekomen in het dienstjaar 2018 en het eerste kwartaal van 2019. Recent zijn vier intentieverklaringen getekend met Ghana en één bilaterale overeenkomst met de Verenigde Staten.

De prioriteiten en geplande activiteiten van Buza zijn, aldus de bewindsvrouw, gebaseerd op het programmatisch document van het Ontwikkelingsplan 2017-2021. De activiteiten worden uitgevoerd volgens een strategische planning.

Om de ontwikkelingsgebieden vast te stellen die het beste rendement zullen opleveren, is voor het dienstjaar 2019 een stakeholdersanalyse uitgevoerd. Dat was nodig vanwege de vele aandachtsgebieden en het brede karakter van het buitenlandbeleid.

Daarnaast zijn er vele conceptovereenkomsten met andere landen. "Deze zullen spoedig worden afgewikkeld, allemaal met het oog op het bereiken van de vastgestelde ontwikkelingsdoelen", aldus de minister.

Het belang van dit soort internationale samenwerkingen en overeenkomsten mag volgens haar niet worden onderschat. "Aangezien deze een solide basis zijn voor het aangaan van concrete projecten in de samenwerking met derde landen."

Assembleeleden hadden kritiek op de ondersteuning van de regering van president Nicolas Maduro in Venezuela. Deze kritiek pareerde Pollack-Beighle door te stellen dat Suriname zich houdt aan internationaal gemaakte afspraken en zijn eigen Grondwet.

"Suriname bemoeit zich niet met interne politieke aangelegenheden van andere landen, een positie die is uitgezet door diverse voorgaande regeringen. Die lijn wordt nog steeds vastgehouden." Suriname zal zich daarom niet mengen in het geopolitieke gekibbel om Venezuela, aldus de bewindsvrouw,

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina