Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe ministers aangetreden

Nieuwe ministers aangetreden

16/05/2019 18:00 - Ivan Cairo

Nieuwe ministers aangetreden

President Desi Bouterse donderdag tijdens een persconferentie in het Presidentieel Paleis. Foto: Ivan Cairo  

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft zijn ministersteam mede op basis van nationale en internationale ontwikkelingen gewijzigd. Dat zei het staatshoofd donderdag bij de beëdiging van de ministers Sergio Akiemboto, Vijay Chotkan, André Misiekaba en Rabin Parmessar. Kort voordat hij de eed aflegde en het ministersambt aanvaardde legde Akiemboto een verklaring af. Hij gaf aan dat tijdens het antecedentenonderzoek een incident naar boven is gekomen waardoor hij de functie niet meer wilde aanvaarden.

Hij vertelde dat hij tien jaar geleden  in een boze bui zijn vrouw heeft geslagen, waarna zij aangifte tegen hem bij de politie had gedaan. Hij werd door de politie opgeroepen en na verhoor heengezonden. Akiemboto vertelde verder dat hij en zijn vrouw hun problemen hebben opgelost, elkaar hebben vergeven en daarna met elkaar zijn getrouwd. Nu, tien jaar later, maakt hij deze fout zelf bekend aan de Surinaamse samenleving zodat dit niet tegen hem gebruikt zal worden in zijn functie als minister.

Ten overstaan van de president, God en de totale samenleving vroeg hij opnieuw vergiffenis aan zijn echtgenote. Hij zegt het belangrijk te vinden dat leiders die het Surinaamse volk willen dienen eerlijk en transparant zijn, en zijn nieuwe job ook met eerlijkheid en transparantie wenst te beginnen. President Bouterse prees de openheid van Akiemboto en stelde hem als voorbeeld voor andere jongeren.

De nieuwe NH-minister heeft volgens Bouterse opnieuw bewezen een rolmodel te zijn. De president bedankte de echtgenote van Akiemboto en de geestelijke leiders die hem hebben kunnen overhalen om over het incident heen te stappen en het ministerschap toch te aanvaarden. Na de beëdiging werd de nieuwe bewindsman onder gejuich van een grote schare aanhangers begeleid naar het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen waar hij nu de scepter zwaait.

President Bouterse hield de nieuwe bewindslieden voor dat politiek een dynamisch proces is. Terwijl Suriname bouwt aan structuren en processen, doen zich internationaal politieke en economische ontwikkelingen voor die ook hier invloed hebben. "De nieuwe realiteit en de daarbij aan ons firmament verschijndende maatschappelijke maar vooral politieke contouren waren aanleiding  voor een heroverweging van het regeerteam".

Om de ontwikkelingsdoelen zichtbaar en bereikbaar te houden, wordt het landsbestuur aangepast, zei de president In samenspraak met de afgetreden ministers zal worden nagegaan hoe zij nog ingezet kunnen worden. Er is veel te doen, maar de plannen en de structuur om deze regeertermijn goed af te ronden zijn klaar, hield het staatshoofd de nieuwe ministers voor. Na de beëdigingsceremonie hield het regeringsleider een persconferentie waarbij hij ondere andere is ingegaan op een aantal vraagstukken die zich momenteel voordoen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina