Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Prostitutie op goudvelden niet te stoppen

Prostitutie op goudvelden niet te stoppen

16/05/2019 16:46 - Gilliamo Orban

Prostitutie op goudvelden niet te stoppen

 

PARAMARIBO - Het verbannen van prostitutie op de goudvelden in het gebied van de stam der Aucaners blijkt onbegonnen werk. De behoefte aan de commerciële sekswerkers kan niet worden gedempt. Dat zegt Johan Djanie, kapitein van Drietabbetje en lid van het kabinet van de granman der Aucaners, tegen de Ware Tijd.

Het traditioneel gezag van de Aucaners heeft twee jaar terug na enkele weken te hebben vergaderd een wetboek gemaakt, waarin onder meer staat dat prostitutie verboden is op de goudvelden. Dit fenomeen leidt soms namelijk tot gezinsontwrichting. "Wanneer mannen de vrouwen (prostituees, ...red.) vergezellen, geven ze veel geld uit. Wanneer deze mannen na maanden thuis komen, hebben ze bijna geen geld over voor het gezin", onthult Djanie.

De kapitein herinnert zich dat toen het wetboek twee jaar terug uitkwam en het prostitutieverbod bekend werd, veel commerciële sekswerkers zijn vertrokken. Later zijn ze gefaseerd teruggekeerd en nu worden ze gedoogd. "Er wordt aangegeven dat de vrouwen niet meer zijn weg te denken op de goudvelden, omdat de mannen soms maanden daar moeten blijven", stelt Djanie.

Hij wijst erop dat het prostitutieverbod in het wetboek 'Den Weti fu a Twalufu lo Gaanmang Meke Tien Na Dii Fu Okanisi' nader bekeken moet worden. "We moeten overleggen of we deze wet gaan schrappen of aanpassen. Want straks willen de mensen zich ook niet houden aan andere wetten", redeneert de kapitein.

Djanie denkt niet dat hierover is gesproken tijdens de krutu die in april is gehouden te Drietabbetje. Om gezondheidsredenen heeft hij daaraan niet meegedaan. "Ik zou het onderwerp wel ter sprake brengen om een besluit hierover te nemen."

De meeste commerciële sekswerkers hebben een vreemde nationaliteit. Zij dragen meestal geen kennis van regels voor vrouwen in het binnenland. Eén daarvan is dat wanneer een vrouw ongesteld is, ze niet in de kreek mag baden. Evenmin mag een foetus op een willekeurige plek worden begraven. "Ik heb begrepen dat de vrouwen zich nu wel houden aan deze regels", aldus de kapitein.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina