Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie neemt overheidsaandelen Iamgold over

Staatsolie neemt overheidsaandelen Iamgold over

17/05/2019 10:25 - Ivan Cairo

Staatsolie neemt overheidsaandelen Iamgold over

 

PARAMARIBO - De regering ziet af van de verkoop van de 30 procent aandelen van de Staat in de Saramaccaconcessie van Iamgold en zal ze nu aan Staatsolie overdragen. Zo blijven ze in Surinaamse handen. Dat heeft president Desi Bouterse donderdag tijdens een persconferentie gezegd.

Momenteel vinden er onderhandelingen tussen de regering en de oliemaatschappij plaats om deze transactie af te wikkelen. Het plan om de aandelen aan Iamgold te verkopen, stuitte in de samenleving en ook in coalitiekringen op groot verzet. Met de multinational was reeds overeenstemming bereikt voor de verkoop; de gewijzigde delfstoffenovereenkomst met de maatschappij was al voor behandeling naar de Staatsraad gestuurd, nadat de ministerraad deze had goedgekeurd.

De verkoop aan de Canadese multinational zou 75 miljoen Amerikaanse dollar aan contanten opleveren. Bouterse zegt dat nadat deze kwestie en de financieel-economische positie van de overheid opnieuw is bekeken, besloten is om de aandelen aan Staatsolie aan te bieden. Het bedrijf heeft reeds de infrastructuur en heeft een zekere internationale kredietwaardigheid. Omdat Staatsolie eigendom is van de Staat, blijven de aandelen zo in handen van de overheid en in Suriname.

Toen Staatsolie enige jaren geleden financiële hulp van de regering nodig had, is die geboden en nu gebeurt het omgekeerde, meent de president. Voor welk bedrag het bedrijf de aandelen overneemt is niet gezegd. "Er wordt nu onderhandeld en we zullen Staatsolie ooit weer een keer terug moeten betalen", wat erop duidt dat de aandelen mogelijk als onderpand voor een lening worden afgestaan aan de oliemaatschappij. "Ik denk dat we eruit komen, want eigenlijk is het broekzak-vestzak in plaats van de zaak te verkopen voor het buitenland", aldus de regeringsleider.

Er is ook overwogen om de aandelen gewoon aan beleggers in het land te verkopen, maar vanwege de perspectieven in de Saramacca-concessie "zou het heel erg dom zijn eigenlijk om nu deze 30 procent aandelen te verkopen", zei Bouterse. Staatsolie doet over deze zaak en de details daaromtrent voorlopig geen mededelingen in de pers, omdat de besprekingen met de regering nog gaande zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina