Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Bliksemafleiders

COLUMN: Bliksemafleiders

18/05/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Soms is het nodig om de waan van de Surinaamse dag even achter je te laten en aan andere dingen te denken en andere dingen te doen. Dat was het idee dat ik had, de afgelopen week. Ik moest op reis voor mijn werk en verheugde me om even niet te denken aan de nationale berg van ellende die almaar hoger wordt met dank aan u weet wel wie en wat.

Jammer genoeg voor ons was het volgende onderwerp van gesprek belastingen en toen kwam het gesprek op belastingen die te maken hebben met vervoer, en ja, ja kijk, het voorbeeld dat ons te binnen schoot was ook weer een helaas-verhaal. We gaven een kort overzicht van de stappen in het debacle van de rij- en voertuigenbelasting en zagen de monden tegenover ons steeds verder naar beneden en de wenkbrauwen steeds verder naar boven gaan. We waren toen halverwege de dag.

Na de pauze bekeken we stellingen over de rechtsstaat, en deden ons best om niet heel depressief te worden. Van Amnestiewet tot het geval van de politieagenten en de voetbal - onze rechtsstaat brokkelt steeds een stukje verder af. Daar wordt een mens niet vrolijk van. In de uren erna kwamen de veertig zoveel ministers in de twee kabinetten Bouterse langs, met vrienden besprak ik het multi-inzetbare talent van Parmessar (heeft u een klusje dat niemand wil doen? Who you gonna call? Par-mes-sar!) en zo nog het één en ander, en dan dringt het tot je door: het woord bananenrepubliek dekt onze lading allang niet meer.

Er zijn fundamentele bedreigingen voor onze vrijheid, en voor onze democratie en rechtsstaat. Maar we beseffen dat misschien niet zo goed. Of beter gezegd: we krijgen geen kans om het tot ons te laten doordringen. Want het lijkt er bijna op dat er chaos wordt gecreëerd om ons van het denken af te houden.

Het zijn bliksemafleiders, al die geshuffelde mensen, en al die overlopende mensen. Laat je toch niet zo gemakkelijk afleiden, wil ik roepen: kijk verder. Kijk goed. Want voor je het weet raken we die dingen weer kwijt die pas bij nader inzien het belangrijkst waren. Juist - die democratie en die rechtsstaat. Daar staat en valt alles mee.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina