Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Pluimpje

COMMENTAAR: Pluimpje

18/05/2019 12:00 - Van onze redactie

COMMENTAAR: Pluimpje

 

PARAMARIBO - DE STAAT SURINAME zal haar 30 procent aandelen in de Saramacca-concessie van Iamgold verkopen aan Staatsolie. Dat is althans het voornemen, omdat de regering nog in onderhandeling is met het staatsbedrijf. De president zei dat het verkoopplan stuitte op verzet uit de samenleving en de coalitie. Nu is in tegenstelling tot het eerste plan, besloten de aandelen niet te verkopen aan een buitenlandse partij maar aan Staatsolie.

De president merkte ook op dat Staatsolie eens geld nodig had en de Staat toen is bijgesprongen. Nu is het tijd dat Staatsolie de Staat helpt. Dat is niet helemaal juist. Het was de regering die zich wilde inkopen in de deal met Newmont. Zij zou daarvoor enkele NV's opzetten, die in overeenstemming met de formule van Staatsolie gerund zouden worden. Echter, de regering besloot dat Staatsolie de investering moest doen. Daarom werd in naam van Staatsolie 550 miljoen US dollar geleend bij het Oppenheimerfunds.

Maar dat terzijde. De stap van de regering om de aandelen aan Staatsolie te verkopen is een zeldzaam teken van wijsheid. Zo blijven deze aandelen vooralsnog in de boezem van Suriname. Toch is voorzichtigheid geboden. Staatsolie heeft niet lang geleden een lening van 650 miljoen US dollar afgesloten om de Staat het geld te betalen voor de aankoop van de aandelen. Staatsolie doet het nu goed vanwege de stijgende olieprijs, maar de mineralensector is een grillige.

Daarom is voorzichtigheid geboden. Het is niet duidelijk of de Staat de aandelen ook zal verkopen aan Staatsolie voor 75 miljoen US dollar. Het is ook mogelijk dat het bedrijf de kosten die gepaard gaan met de investeringen in de Saramacca-concessie, als aandeelhouder zal moeten ophoesten. Het is eveneens onduidelijk of Staatolie dit wel zal kunnen dragen. De regering Bouterse is met een begrotingstekort van 40 procent dringend op zoek naar geld.

Duidelijk is dat deze nieuwe constructie weer wat geld zal opleveren om aan de tomeloze geldhonger van deze regering te voldoen. Dat ze ondanks die honger toch ervoor heeft gekozen om wijsheid te betonen, is dan ook een pluimpje waard. Een nog grotere pluim zou de regering krijgen indien zij de durf zou tonen om te bezuinigen in plaats van lenen. Met een begrotingstekort dat ruim 37 procent afwijkt van de internationale norm zouden we hard op de rem moeten trappen om de komende ramp enigszins af te wenden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina