Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DOE constateert complete verwarring kwestie SPSB

DOE constateert complete verwarring kwestie SPSB

18/05/2019 18:11

DOE constateert complete verwarring kwestie SPSB

 

PARAMARIBO - Oppositiepartij DOE constateert 'complete verwarring' rondom de kwestie van vermeende malversaties bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). President Bouterse pleegde hierover begin deze week overleg met procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, Financiënminister Gillmore Hoefdraad, Justitieminister Stuart Getrouw en de governor en regeringscommissaris van de Centrale Bank van Suriname, respectievelijk Robert van Trikt en Vijay Kirpalani. "Een goede en tegelijk verwarrende stap", stelt DOE in een persbericht.

Eind april kwamen de vermeende malversaties bij de SPSB in het nieuws. DOE-parlementariër Carl Breeveld schreef hierover samen met VHP-collega Mahinder Jogi een brief aan de president. Daarin werden concrete vragen gesteld over SPSB. De brief bleef onbeantwoord. "Maar opvallend was wel dat zowel de SPSB als de Centrale Bank gelijk reageerden dat er niets aan de hand zou zijn", stelt de partij.

Minister Hoefdraad van Financiën gaf desondanks opdracht aan de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) en een accountantskantoor, om de SPSB-kwestie te onderzoeken. Ondertussen begonnen ook bezwarende stukken op sociale media te circuleren van personen en bedrijven mogelijk betrokken zijn. "Het overleg van de president in verband hiermee vinden wij verwarrend", stelt DOE.

"Omdat als er zulke ernstige zaken zich afspelen, dit snel ingrijpen met stringente maatregelen vereist om zodoende effectief tegen corruptie op te treden." DOE heeft ernstige twijfels over de aanpak, omdat de president "nu pas handelt, ruim twee weken na het bekend worden van deze aantijgingen". Ook bevreemdt het de partij dat de leiding van de bank niet op non-actief is gesteld, maar met verlof mag. "En dat bij gesprekken ten minste één persoon verschijnt aan tafel bij de president wiens naam ook genoemd wordt in deze kwestie."

Verder stelt DOE: "De verwarring van het gesprek ligt verder in het feit dat de Centrale Bank heeft verklaard dat bij SPSB niets aan de hand is. En de minister die onderzoek gelast heeft ook aan tafel bij de president zat. Nu wordt het onderzoek van laatstgenoemde verheven tot vooronderzoek en de pg moet nagaan of de stukken die circuleren wel authentiek zijn."

DOE werpt retorisch de vraag op hoe met eerdere zaken is omgegaan die 'niet zuiver' waren. Genoemd worden Carifesta, de EBS, de naschoolse opvang, de cassavefabriek, de Luchthavenbeheerschandalen, de toewijzing van 90.000 hectare grond aan voormalig onderminister Mahinder Gopi en de aankoop van het ambassadepand in Parijs.

"Stukken die aan de pg moeten worden overhandigd, houdt de regering angstvallig achter. Zij doet voorkomen alsof gehele dossiers zijn aangeboden. Het lijkt er echt op dat de kruistocht tegen corruptie een grote mislukking geworden is, en dat daders ongestraft verder gaan alsof zij niets verkeerds gedaan hebben", aldus het persbericht van DOE.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina