Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kevin Headley maakt literair debuut

Kevin Headley maakt literair debuut

18/05/2019 03:32 - Audry Wajwakana

Kevin Headley maakt literair debuut

 

PARAMARIBO - De bekende Surinaamse documentairemaker Kevin Headley (35) maakt met de publicatie van ‘Eens in een leven’ zijn literaire debuut. Het verhaal gaat over een Surinaamse jongeman, die als levensdoel heeft een goede filmmaker te worden. Hij doet er alles aan om zijn doel te bereiken tot hij in Nederland belandt om stage te lopen. Daar ontmoet hij Gabriëlle, een vlotte en charmante vrouw met wie hij op stap gaat. Zij doet hem beseffen dat het leven meer is dan alleen carrière maken. Op een gegeven moment moet hij kiezen voor een serieuze relatie of volledig zijn carrière na te streven.

Het manuscript had Headley voor de eerste Donner Schrijfwedstrijd vorig jaar opgestuurd en het kwam in aanmerking voor een gedeelde derde plaats. De auteur is tien jaar terug eraan begonnen. "Ik was toen nog begin twintig en het was de bedoeling om een verhaal te schrijven voor een film. Het leek me interessant om een film te maken over een tiener die de overgang maakt naar jongvolwassene, een soort van wat ze in Amerika noemen 'coming of age-movie'", zegt Headley.

Voor het verhaal heeft hij een eerst een stukje eigen ervaring neergepend en er later een fictief verhaal van gemaakt. Omdat hij zich met veel dingen bezig hield, werkte hij niet aan een stuk door aan het verhaal. "Als ik tijd had, haalde ik het uit de la en werkte er weer aan. En omdat ik de afgelopen jaren ook veel meer artikelen ben gaan schrijven voor de media, paste ik bepaalde zinsconstructies van het verhaal aan." Gaandeweg het proces, besloot hij in om er in plaats van een filmmanuscript een boekverhaal van te maken.

Headley komt uit de filmbranche en vindt dat er heel weinig boeken zijn die verfilmd worden. "Hierdoor had ik toen het idee om eerst een goed manuscript in het elkaar te zetten alvorens mijn camera te pakken om te gaan filmen." In 2016 had hij het gevoel dat het verhaal af was en liet hij het door schrijver Robby 'Rappa' Parabirsing lezen. Die spoorde hem aan om er iets mee te doen. "Nauwelijks een maand daarna werd ik op de hoogte gesteld van een schrijfwedstrijd en besloot ik om het manuscript er naar toe te sturen", vertelt Headley.

De schrijver is Parabirsing dankbaar voor zijn begeleiding en ondersteuning. "Momenten waarbij ik moe was, stuurde hij altijd een mailtje of maakte telefonisch contact om een oppeppertje te geven. Hij wist me in de juiste richting te duwen." Wat de schrijver ook positief vond van de schrijfwedstrijd was dat de jury een rapport meegaf over het verhaal. Of hij in de toekomst nog een boek zal uitbrengen kan hij nog niet zeggen. "Uit dit proces heb ik geleerd dat als je een boek goed wil schrijven, je er veel tijd voor moet vrijmaken om voldoende aandacht eraan te besteden. Daarnaast moet je heel kritisch naar jezelf zijn. Ik heb wel genoeg verhalen die ik wil uitwerken, dus misschien als ik voldoende vrije tijd heb", zegt Headley.

De kans is wel groot dat hij dit verhaal zal verfilmen, zoals hij dat in eerste instantie van plan was. Het boek is vorige maand door Parabirsing bij de maandelijkse bijeenkomst van de Schrijversgroep '77 aan het publiek gepresenteerd. Na het lezen van enkele passages uit het boek gaf hij ook zijn eigen mening over het boek. Zo vindt Parabirsing dat de schrijver een heel herkenbare thematiek voor adolescente lezers heeft gehanteerd, waardoor het verhaal hen zeker zal aanspreken. Parabirsing hoopt dat het boek volgend jaar op de literatuurlijst van de scholen gezet wordt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen