Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vastgoedseminar moet hosselaars ontmaskeren

Seminar over vastgoed moet hosselaars ontmaskeren

18/05/2019 15:38 - Naomi Hoever

Omayra Bouterse, makelaar én bouwkundig ingenieur.

Omayra Bouterse, makelaar én bouwkundig ingenieur.    

PARAMARIBO - “Er zijn een aantal professionals in de vastgoedbranche en daarnaast heel veel hosselaars”, stelt Omayra Bouterse, makelaar én bouwkundig ingenieur. De negatieve mediaberichten over landmeters, malafide makelaars en de recente perikelen rondom het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (RGB), zijn voor haar aanleiding om een seminar over de vastgoedbranche te organiseren.

Het seminar is het eerste in zijn soort en wordt maandag gehouden. Centraal staat de huidige situatie van de onroerendgoedmarkt in Suriname. "De samenleving is slecht geïnformeerd. Mensen met verschillende beroepen, inkomensklassen en achtergronden weten niet hoe de vastgoedwereld werkt. De burgerij gaat niet op onderzoek uit en controleert niet, terwijl dat met internet heel makkelijk kan", aldus Bouterse, die directeur is van Renaissance Realty.

Het feit dat er op grote schaal wordt gefraudeerd met percelen en mensen nog steeds door geldschieters worden opgelicht en andersom, baart haar zorgen. Bouterse merkt op dat de vraag naar vastgoed aan het afnemen is. "Er is behoefte aan een bepaald type dienstverlening", spreekt ze uit ervaring.

Zij noemt het seminar een nationale uitdaging voor de branche. Het wordt gehouden vanwege de onwetendheid die er heerst in de samenleving over de koop of verkoop van vastgoed. Deelnemers zullen meer te weten komen over hun rechten en plichten binnen deze branche -ook opdat zij het onderscheid kunnen maken tussen hosselaars en professionals.

Er is gekozen voor een diversiteit aan onderwerpen, waaronder hypotheekfinanciering, nationale risicoanalyse bij niet-financiële diensten, verzekeringen, het notariswezen en juridische en fiscale zaken. Aan de orde komen ook compliance (werken in overeenstemming met geldende wet- en regelgeving) en de noodzaak van giraal betalen. Bouterse wijst in dezen op de 'nationale risicobeoordeling' die nog dit jaar moet worden uitgevoerd in Suriname, wat ertoe moet leiden dat de kans op witwassen wordt verkleind.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen