Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verkiezingen 2020 gewoon op 25 mei

Verkiezingen 2020 gewoon op 25 mei

18/05/2019 10:20 - Ivan Cairo

President Desi Bouterse zegt dat de algemene verkiezingen van volgend jaar gewoon op 25 mei worden gehouden.

President Desi Bouterse zegt dat de algemene verkiezingen van volgend jaar gewoon op 25 mei worden gehouden. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Naar het zich laat aanzien worden de algemene verkiezingen van volgend jaar gewoon op 25 mei gehouden, precies vijf jaar na de vorige. President Desi Bouterse zegt tegen de Ware Tijd dat de regels op dit stuk duidelijk zijn, hij verwacht niet dat de regering daarvan zal afwijken. NDP-hoofdbestuurslid Ramon Abrahams had tijdens een partijbijeenkomst geopperd dat de stembusgang mogelijk eerder zou worden gehouden, omdat 25 mei 2020 in de vastenmaand Ramadan valt.

Abrahams kreeg bijval van Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo. Ook hij vindt het niet kies dat de verkiezingen in de vastenmaand gehouden worden. "Het is geen echte issue geweest", antwoordt het staatshoofd op de vraag of er mogelijk een andere verkiezingsdatum dan 25 mei 2020 wordt aangekondigd. "Meneer Abrahams heeft het een keer inderdaad gezegd, maar ik denk dat dat afhangt van de leiding van het orgaan dat toezicht houdt op de organisatie. Ik heb niet de indruk, dat het veranderd zal worden."

De datum is bij wet vastgelegd en na afstemming met de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zal officieel de verkiezingsdatum worden bekendgemaakt. "De regering bepaalt en maakt de datum bekend. De verkiezingsdatum is nog niet bekend gemaakt door de regering", zegt OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos.

PL-voorzitter Somohardjo legt zich erbij neer dat de stembusgang op 25 mei wordt gehouden. "Ik heb opmerkingen gemaakt over de datum, maar als het 25 mei wordt zullen wij ons erin berusten. Het is de vastenmaand en eigenlijk zou je niet op een politiek podium moeten staan. Je moet je kunnen concentreren. Bij vasten gaat het er niet alleen omdat je gedurende een aantal uren niet eet of drinkt", zegt de politicus.

Het OKB is, aldus Van Dijk-Silos, administratief en organisatorisch nog niet klaar voor de verkiezingen. Op dit moment wordt het bestand van toezichthouders geëvalueerd en is de planning van een aantal trainingen gaande. Daarnaast wordt "het document voor een beoordeling van de organisatie van de verkiezingen" geëvalueerd en bijgewerkt. "Tegen oktober moeten we ready zijn om ons bestand van de toezichthouders aan te vullen." Dan begint acquisitie van nieuwe toezichthouders en rond februari-maart begint hun training.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina