Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS: Missouri neemt ook anti-abortuswet aan

VS: Missouri neemt ook anti-abortuswet aan

18/05/2019 19:48

Het gerechtsgebouw in St. Louis, Missouri.

Het gerechtsgebouw in St. Louis, Missouri. Foto: AFP  

ST. LOUIS - Na een reeks andere Amerikaanse staten heeft ook Missouri vrijdag een strenge anti-abortuswet aangenomen. Beëindiging van de zwangerschap na de achtste week wordt volgens de nieuwe wetgeving verboden.

Artsen die een abortus na acht weken uitvoeren, plegen een strafbaar feit en riskeren een gevangenisstraf van vijf tot vijftien jaar. De vrouwelijke patiënten zijn niet strafrechtelijk aansprakelijk. Bijzonder controversieel is het feit dat er geen uitzondering wordt gemaakt in het geval van incest en verkrachting, maar enkel in geval van medische noodgevallen. 

Tegenstanders van de wet halen aan dat veel vrouwen na acht weken nog niet weten dat ze zwanger zijn. In Missouri stemde het Republikeinse Huis van Afgevaardigden met 109 stemmen voor de wet. Er waren 46 stemmen tegen. Nu gaat de tekst naar de gouverneur, die deze naar alle waarschijnlijkheid zal ondertekenen.

Missouri volgt het voorbeeld van Alabama, waar dinsdag een wet is aangenomen die abortus in vrijwel alle gevallen verbiedt.  De staten Kentucky, Mississippi, Ohio en Georgia stemden al voor wetgeving die beëindiging van de zwangerschap verbiedt vanaf het moment dat bij een foetus hartslag wordt gesignaleerd, wat al vanaf de zesde week mogelijk is. In North Dakota en Iowa bepaalde de rechter de beperkingen op abortus al onwettig.  HLN.be

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina