Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • AANGEBODEN: Uitleg sutugoni begrafenisritueel

AANGEBODEN: Uitleg sutugoni begrafenisritueel

19/05/2019 15:51

AANGEBODEN: Uitleg sutugoni begrafenisritueel

 

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) snapt dat vele mensen de video van Ronnie Brunswijk waar hij een pistool in de lucht afschiet (begrafenisritueel) op Moengo Tapoe niet begrijpen.

De video is op 11 mei door iemand te Moengo Tapoe opgenomen. Wij laten het ter zijde als deze video te goeder trouw is opgenomen of niet. De leiding van de partij bij mondde van voorzitter Ronnie Brunswijk, wenst te verduidelijken dat de handeling geheel binnen de cultuur van de Marrons past. Het is onderdeel van een begrafenisritueel welke Sutugoni wordt genoemd.

Sutugoni (saluutschoten) tijdens een openbare gebeurtenis bij de Marrons zijn schoten uit een vuurwapen, die bedoeld zijn als groet of eerbetoon. Sutugoni vindt plaats als onderdeel van de ceremonie bij begrafenissen, bij de aanvang van een Bookode en bij de inauguratie van de Granman. Als een persoon in het dorp is overleden, wordt het lijk gewassen, aangekleed in een kist gelegd en openbaar in een keeosu (het lijkenhuis). Direct hierna vindt de eerst sutugoni ter ere van de overledenen plaats.

Bij het voorval, waarbij het filmpje zonder uitleg op Facebook werd geplaatst, betreft het een overlijden van iemand in Paramaribo, die voor de begrafenis naar het dorp werd gebracht. Op die bewuste dag waren er geen voorzieningen getroffen, waardoor dit ritueel niet met een jachtgeweer plaats kon vinden. Uit noodzaak heeft de kapitein van het dorp toen een beroep op aanwezigen waaronder ook Brunswijk gedaan, om dit ritueel te voltooien.

Vanwege het onbegrip is het daarom ook uitermate belangrijk voor de partij om eeuwenoude gewoontes, cultuur, gebruiken en rituelen van in stamverband levende volkeren goed vast te leggen en indien nodig bij wet te erkennen.

De ABOP betreurt het dat kwaadwilligen bewust een verkeerde draai aan deze video geven. De ABOP maakt een enorm groeiproces mee welke niet meer te stoppen is. Het is te verwachten dat men op deze manier tracht om de partij in een kwaaddaglicht te plaatsen. De partij gaan onverkort tot het einde door, om regeerverantwoordelijkheid te verkrijgen en het getij van sociaaleconomische malaise te keren.

ABOP media

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina