Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Belang herkennen beroerte onvoldoende benadrukt

Belang herkennen beroerte onvoldoende benadrukt

19/05/2019 13:47 - Aidy Pinas-Agodeba

Belang herkennen beroerte onvoldoende benadrukt

 

PARAMARIBO - Het belang van het herkennen van een beroerte kan niet voldoende worden benadrukt. “Vaak genoeg herkent men een beroerte niet direct, waardoor het slachtoffer heel laat binnenkomt of wordt gebracht”, zegt Ameerani Jarbandhan, secretaris van de Vereniging Verder na een Beroerte (VVB). Deze conclusie trekt zij op basis van wat ze bij de vereniging ziet.

Wat de VVB doet is zoveel mogelijk mensen informeren en bewustmaken over het fenomeen beroerte. Verder wordt onderzoek op dit gebied gestimuleerd en wordt opgekomen voor de rechten van de slachtoffers, het laatste door deel te nemen aan gesprekken over het beleid op dit stuk.

Wanneer een beroerte niet herkend wordt, kan niet meer worden voorkomen dat de patiënt hieraan beperkingen overhoudt. "Ook wanneer je het wel tijdig herkent, dan nog ben je misschien niet verzekerd van een tijdige behandeling", benadrukt Jarbandhan. De neuroloog moet eerst een scan maken om te kunnen vaststellen om welke type beroerte het gaat.

Dit zijn volgens Jarbandhan allemaal zaken waaruit blijkt dat de zorg nog geoptimaliseerd kan worden. "Er zou bijvoorbeeld net als in andere landen een ambulancedienst geïntroduceerd kunnen worden. Als dan gebeld wordt voor een beroerte, kan de patient naar de dichtstbijzijnde post worden gebracht."

De zorg moet dan ook worden gedecentraliseerd. Naast optimalisering van de zorg moet de bewustwording bij de gemeenschap over deze kwaal verder op gang komen. De Vereniging Verder na een Beroerte probeert op verschillende manieren aandacht te vragen voor de kwaal, waarbij een deel van de hersenen tijdelijk geen zuurstof krijgt. Er zijn verschillende oorzaken van een beroerte, waaronder te weinig bewegen en roken.

Roken veroorzaakt vernauwing in bloedvaten door de nicotine in de bloedsomloop. Jarbandhan: "Een verminderd niveau van fysieke activiteit kan ervoor zorgen dat je eerder een beroerte krijgt. Verder ook een verkeerd dieet, waarbij je meer vetten en verkeerde voeding consumeert, met als gevolg een verhoogde cholesterol en bloeddruk."

Een goede balans tussen stress, beweging en persoonlijk leven is van groot belang. Jarbandan noemt stress een ziekte die nog niet goed beschreven is, maar die zorgt voor heel veel problemen en een verhoogde kans op een beroerte.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina