Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Centrale Bank werkt aan beteugeling dollarkoers

Centrale Bank werkt aan beteugeling dollarkoers

19/05/2019 01:02 - Ivan Cairo

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) .

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) .  

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) treft maatregelen om de klimmende koers voor de Amerikaanse dollar te beteugelen en omlaag te krijgen. Sinds vorige week stelt de bank girale US dollars beschikbaar voor importen, zegt governor Robert van Trikt. Er komen meer maatregelen waarover hij vooralsnog niet wil uitweiden. Hij merkt op dat de monetaire reserve een stijgende trend vertoont en nu al boven de 600 miljoen US dollar ligt.

De Centrale Bank verwacht voorts dat de geldtransporten naar het buitenland binnen niet al te lange termijn hervat worden, wat ook voor verlichting op de valutamarkt zal zorgen. Tijdens een persconferentie donderdag zei president Desi Bouterse dat er maatregelen worden getroffen om koers voor de Amerikaanse dollar terug te duwen richting SRD 7,75 of SRD 7,70. Momenteel schommelt die rond de SRD 8,30. Zo zou de Centrale Bank begonnen zijn met valutaveilingen en zijn er nog enkele maatregelen in het verschiet. Regels die beperkend werken op de financiële sector zullen worden versoepeld en er wordt nieuwe wetgeving voorbereid.

Bouterse verwacht dat de komst van grote groepen bezoekers uit Cuba die speciaal naar Suriname komen om inkopen te doen, enige verlichting zal brengen in de dollarschaarste in het land wat zal bijdragen aan verlaging van de wisselkoers. De stroom kooptoeristen uit Havana wordt naar verluidt steeds groter. Hoe ver de wisselkoers omlaag zal gaan, wenste het staatshoofd niet te zeggen. "Dat heb ik niet in de hand", zei hij. Met de financiële sector wordt nagegaan hoe bepaalde belemmerende factoren voor het financieel verkeer kunnen worden weggewerkt. "Het is een complex aan maatregelen die genomen gaan worden om de koers te drukken richting SRD 7,75," aldus de regeringsleider.

Over het algemeen begeeft de economie zich wederom op een groeipad en is de prijsstabiliteit teruggekeerd, meldt de CBvS in een persbericht. Ook wordt de economische groei op middellang termijn geprojecteerd tussen 2 en 3 procent. Deze groei zal worden gedreven door de primaire sectoren en de industriesector, wat op termijn andere economische sectoren ten gunste zal komen schrijft de Bank. Vooral de mijnbouwsector zou gunstige perspectieven bieden vanwege uitbreidingen in de goudsector, alsook een mogelijke olievondst, zo staat in het persbericht. De inflatie daalt en de internationale reserves bereikten in april 2019 het hoogste niveau sinds 2015, schrijft de CBvS.

Vermeldenswaard is volgens de Moederbank dat in 2008 de internationale reserves voor het eerst in de historie van Surinaamse de grens van US$ 600 miljoen had gepasseerd. Gegeven de geschetste economische ontwikkelingen en vooruitzichten voor de Surinaamse economie zijn er gunstige perspectieven dat de Centrale Bank via de verdere opbouw van de internationale reserves en het actieve beheer van liquiditeiten in de economie, wisselkoers- en prijsstabiliteit kan garanderen. Voorts juicht de Bank het voornemen van de Regering toe om stapsgewijs te komen tot fiscale consolidatie. De Bank zal in dit kader een adviserende rol blijven vervullen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina