Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gouddelvers aan de slag in Roma Pit

Gouddelvers aan de slag in Roma Pit

19/05/2019 00:00 - Van onze redactie

Gouddelvers aan de slag in Roma Pit

Het moment waarop het erts zondag met explosieven wordt opgeblazen in de Roma Pit. Foto: NH  

PARAMARIBO - Kleinschalige gouddelvers uit het Nieuw-Koffiekampgebied kunnen vanaf maandag officieel aan de slag in de Roma Pit in de concessie van Rosebel Goldmines. In aanwezigheid van minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vond zaterdag de eerste 'blast', het met explosieven opblazen van het gesteente, door Rosebel Goldmines (RGM) plaats. De bewindsman bracht ook een bezoek aan Nieuw-Koffiekamp waar hij warm werd onthaald door de bewoners.

De regering, Rosebel Goldmines, het districtscommissariaat van Brokopondo, het traditioneel gezag van Nieuw-Koffiekamp en de goudzoekersorganisatie Macamboa hebben in 2017 een overeenkomst getekend waarin is vastgelegd dat Macamboaleden mogen mijnen in een van de gebieden van RGM. De werkzaamheden begonnen reeds in 2017, maar in november 2018 ontstonden er problemen als gevolg van wateroverlast in de 'pit' en hard gesteente, meldt NH in een persbericht.

Er is toen een proces ingezet om toch te komen tot de blast van het harde gesteente. De eerste blast heeft acht maanden later plaatsgevonden dan gepland. Een van de belangrijke aspecten bij een dergelijke operatie is het zorgdragen voor optimale veiligheid. De pas aangetreden NH-minister zegt blij te zijn dat het nu eindelijk zover is gekomen en dat hij zelf getuige heeft mogen zijn van "dit heugelijke feit". Voor de jongeren van Macamboa betekent dit dat zij vanaf maandag verder kunnen gaan met het mijnen.

De inschatting is dat er om de zes weken een blast zal plaatsvinden. Tijdens het bezoek aan Rosebel Goldmines is de minister ook naar Royal Hill gegaan waar hij zich vergewiste van de problemen rondom de illegale kleinschalige goudzoekers die onrechtmatig dit gebied betreden. De bewindsman heeft de veiligheidssituatie ter plekke bekeken en zal met de relevante belanghebbenden bespreken hoe de situatie kan worden verbeterd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina