Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jim Bousaid: Aanpak SPSB-kwestie verkeerd

Jim Bousaid: Aanpak SPSB-kwestie verkeerd

19/05/2019 06:33 - Van onze redactie

Oud-bankier Jim Bousaid.

Oud-bankier Jim Bousaid.  

PARAMARIBO - De wijze waarop de autoriteiten de SPSB-kwestie aanpakken vindt oud-bankier Jim Bousaid totaal verkeerd. Doordat de naam van de topman bij de Centrale Bank van Suriname opduikt in uitgelekte documenten is de onafhankelijkheid van de monetaire autoriteit gecompromitteerd en mag van de toezichthouder geen onafhankelijk onderzoek worden verwacht, vindt Bousaid. Er zou een onafhankelijk team van financieel-deskundigen aan het werk gezet moeten worden om deze zaak tot de bodem uit te zoeken, zei hij in het actualiteitenprogramma Panorama op ATV.

President Desi Bouterse zei donderdag tijdens en persconferentie, dat indien onderzoekingen die nu gaande zijn onregelmatigheden boven tafel brengen, zware consequenties zullen volgen voor betrokkenen. Bousaid noemt de wijze waarop deze kwestie wordt aangepakt "abnormaal". Zoals mondiaal gangbaar zou de Centrale Bank als toezichthouder onderzoek moeten doen. Die is volgens de gangbare regels belast met monetair, bedrijfseconomisch en integriteitstoezicht.

Volgens de ex-directeur van de Hakrinbank heeft de Centrale Bank onvoldoende capaciteit om haar toezichthoudende taak correct in te vullen. Het heeft hem verbaasd dat de Centrale Bank verbaasd was dat er mogelijke malversaties bij de SPSB hebben plaatsgevonden. "Want ze zouden het moeten weten. Het feit dat de Centrale Bank verbaasd is, duidt erop dat het toezicht inadequaat is geweest. En het is niet een verwijt naar deze governor en dit team, maar ook daarvoor. Kennelijk speelt deze zaak al een tijdje".

De econoom vindt de Centrale Bank in deze kwestie ook opvallend stil wat volgens hem begrijpelijk is omdat de vermoedelijke betrokkenen geestverwanten zijn van de governor en de CBvS-topman en zijn bedrijven ook klanten zijn van de SPSB. Ook was hij adviseur van de bank. Het is volgens Bousaid goed dat er accountantsbureaus zijn ingeschakeld om onderzoek te doen.

Omdat de Centrale Bank in deze zaak geen onafhankelijke rol kan hebben dient er volgens hem een commissie van "wijze mannen", een onafhankelijke groep financieel deskundigen, aangetrokken te worden. Zij zouden volgens de regels van het bedrijfseconomisch en integriteitstoezicht zaken moeten onderzoeken en over hun bevindingen een rapport uitbrengen.

Dat rapport zou vervolgens de basis moeten zijn voor een eventueel strafrechtelijk onderzoek indien onregelmatigheden zijn ontdekt die een dergelijk onderzoek rechtvaardigen. Indien er zich geen strafwaardige handelingen hebben voorgedaan zou deze commissie van deskundigen eventueel kunnen vaststellen of er zich bij SPSB gezonde bankpraktijken hebben voorgedaan en of de directie integer heeft gehandeld.

Ook moet naar boven komen hoe de relatie tussen directie, aandeelhouder en raad van commissarissen was bij de bedrijfsvoering. "Ik pleit voor een andere aanpak en een veel breder bereik van de aanpak van dit vraagstuk. Anders ga je het niet kunnen oplossen. Zoals het nu wordt aangepakt, in mijn visie, is dat niet correct", aldus Bousaid in Panorama.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina