Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Importeur ontkent verband importstop met strafzaak

Importeur ontkent verband babymelkstop met strafzaak VS

20/05/2019 10:41 - Naomi Hoever

Importeur ontkent verband babymelkstop met strafzaak VS

 

PARAMARIBO - De plotselinge stopzetting van de import van Enfamil-babymelk houdt geen verband met de strafaanklacht wegens fraude en overtreding van de warenwet, tegen Raoul Doekhie en zijn echtgenoot Sherida Nabi in Miami, Verenigde Staten. Dat zegt broer Rahied Doekhie, directeur van Tropical Trade & Industries (TTI) dat Enfamil importeerde.

Doekhie blijft bij zijn eerdere verklaring dat de importstop te maken heeft met opzeggen van de distributieovereenkomst door TTI met de Amerikaanse leverancier. Een besluit dat vijf maanden geleden zou zijn genomen in verband met een 'ander dispuut', aldus Doekhie. Opmerkelijk is dat de strafrechtelijke aanklacht tegen zijn broer en diens echtgenote dateert van december 2018, dus van vijf maanden geleden.

TTI had een distributieovereenkomst met een Amerikaanse leverancier, terwijl Tropical Marketing and Distributors (TDA) van de aangeklaagde broer een inkoopovereenkomst had met dezelfde leverancier. TTI verkreeg wel de babyvoeding via TDA. Toch blijft Doekhie, die ooit sales- en marketingmanager was bij TDA, volhouden dat zaken geen verband met elkaar houden.

Dat het verband in de media en op social media wordt gelegd, noemt hij onethisch. "Het is een aanklacht tegen mijn broer en geen veroordeling. Hij heeft nog steeds het recht zich te verdedigen." Verder stelt Doekhie dat de aanklacht niet alleen met Enfamil te maken heeft, maar ook met Instaformule. Hij is van oordeel dat de zaak nu in een 'politiek jasje' wordt gestoken, terwijl de gebroeders niets te maken zouden hebben met de politiekvoering van hun oom, de NDP-parlementariër Rachied Doekhie.

Raoul Doekhie en diens echtgenote zijn in de VS aangeklaagd wegens onder andere witwassen en samenzwering, door met fraude en inkoopbedrog medische producten onrechtmatig te hebben verkregen. Het echtpaar wordt ervan beschuldigd vanaf maart 2013 een plan te hebben beraamd en uitgevoerd, om zichzelf op frauduleuze wijze te verrijken via hun bedrijven.

Dat deden zij in vereniging met Johnny Grobman, eigenaar van Le Mare Transport en Edgar Torres, directeur van Nutrisource. Ook hebben de verdachten zich volgens de aanklacht schuldig gemaakt aan wirefraud. Daar vallen misdrijven onder waarbij uit valse vertegenwoordiging geld overgemaakt wordt. Daarbij wordt gebruikgemaakt van onder meer elektronische communicatie.

Het viertal verkreeg de babymelk tegen sterk gereduceerde prijzen bij de producent. Deze producent werd namelijk valselijk geïnformeerd dat de babymelk bedoeld was voor verkoop en distributie buiten de VS. Maar de babymelk werd met aanzienlijke winst verkocht aan onder meer groothandelaren en distributeurs in de VS. Het viertal heeft hiermee de Voedsel- en warenwet van de VS overtreden.

Via het transportbedrijf van Edgar Torres werd zogenaamd de babymelk naar Suriname geëxporteerd. Soms vertrok de boot met lading inderdaad, om kort daarna terug te keren en de lading af te zetten in de VS, waar het gewoon werd verkocht.

Indien de verdachten schuldig worden bevonden, riskeren ze gevangenisstraffen van tussen de vijftien en twintig jaar. Van Raoul Doekhie en zijn echtgenote zal dan circa 54,9 miljoen US dollar aan geld en bezittingen worden geconfisqueerd, van Torres 9,5 miljoen en van Grobman 61,5 miljoen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina