Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schoten Ronnie Brunswijk ceremonie voor eerbetoon

Schoten Ronnie Brunswijk ceremonie voor eerbetoon

20/05/2019 17:12 - Jason Pinas

Schoten Ronnie Brunswijk ceremonie voor eerbetoon

 

PARAMARIBO - “Het is in het binnenland gebruik dat er schoten worden gelost bij sommige rituelen. Het is een soort eerbetoon bij sterfgevallen. Hoe meer schoten, hoe groter het eerbetoon.” Zo reageert Hermes Richene Libretto, advocaat en cultuurkenner, op de handelingen van Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk. Op videobeelden die recent zijn gedeeld op social media, is te zien hoe de politicus enkele schoten lost met een pistool. Het filmpje heeft voor commotie gezorgd op met name Facebook.

"Kijk de man die president wil worden. Hij misdraagt zich weer", luidt één van de vele ontevreden reacties. Brunswijk zegt dat de schoten zijn gelost tijdens een ritueel te Moengotapoe. "De kapitein heeft mij gevraagd om dat te doen. Er was op dat moment geen geweer in de buurt, vandaar dat ik gebruik heb gemaakt van mijn vuistvuurwapen." Anders dan de critici, kijkt Libretto niet vreemd op van deze handelingen. "Als het echt om een uitvaart ging, dan is het normaal want het is een ceremonieel eerbetoon."

De cultuurkenner legt uit dat de schoten een soort communicatiemiddel zijn. "Als ik in het binnenland ben, maar niet in het dorp en ik hoor de schoten, dan weet ik bijvoorbeeld dat iemand is overleden of dat ze naar het lijkenhuis gaan. Er worden verschillende schoten gelost." Libretto wijst er wel op dat dit niet met een pistool, maar met een geweer moet gebeuren. "In het binnenland werken we niet met het pistool, maar met het geweer. Ik betwijfel of er echt geen jachtgeweren in de buurt waren, want de familie zorgt wel daarvoor."

Marinus Bee, hoofdbestuurslid van Abop, ligt niet wakker van de boze reacties. "Wanneer mensen schreeuwen om eenheid, is dat een gebed zonder einde. Ik geloof in eenheid in verscheidenheid, want iedere groep heeft zijn dingen." Hij stelt dat sommige mensen dit gebeuren aangrijpen om politiek te voeren.

Bee merkt op dat de mensen die negatieve reacties geven, zich eerst moeten verdiepen in andermans cultuur alvorens uitspraken te doen daarover. "Ze weten niet wat onze traditionele leefwijze is. Maar we zijn nu in een politiek gevoelige periode dus iedereen gebruikt van alles. Wel, dit gaat Brunswijk niet kleiner maken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina