Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Snakebite’-app beperkt risico’s slangenbeten

‘Snakebite’-app moet risico’s slangenbeten beperken

20/05/2019 06:11 - Cheflin Paulus

‘Snakebite’-app moet risico’s slangenbeten beperken

Foto: wikipedia.org  

PARAMARIBO - Gebeten worden door een slang en niet weten wat eraan te doen, is een zeer riskante zaak. Een nieuwe app moet hierin verandering brengen. Vrijdag namen Snakebite Initiative Suriname, dat is een groep mensen uit de medische wereld, en Telesur de app ‘Snakebite Suriname’ in gebruik. Dat gebeurde in Courtyard by Marriott.

Het risico dat het fataal afloopt na een giftige slangenbeet, wordt door de app tot een minimum beperkt. De app geeft informatie over hoe te handelen bij een slangenbeet, zodat er geen kostbare tijd verloren gaat. Er is in de app ook informatie over slangen die in Suriname voorkomen, met bijbehorend fotomateriaal. Telesur heeft de ontwikkeling van de app betaald. 

"De app kan zorgen voor een effectieve registratie van mensen die gebeten zijn door een slang", zegt Rakesh Bansi, internist en chemisch immunoloog. "De persoon kan dan worden geëvalueerd. Die data krijgen wij als medici. De persoon kan anoniem blijven. De verzamelde informatie kan voor onderzoek gebruikt worden."

Jaarlijks worden ongeveer 160 gevallen van slangenbeten geregistreerd in Suriname, waarvan de meeste in minder dichtbevolkte gebieden. Bansi: "Dit zijn gevallen van mensen die zich laten registreren en er zullen zeker mensen zijn die gewoon hulp zoeken en dit niet melden. Er zijn ook mensen die kiezen voor een traditionele geneeswijze."

Door de app kunnen ook slachtoffers die niet geregistreerd waren, informatie delen. "De data is heel belangrijk. Mensen weten meestal niet welke slang ze heeft gebeten, maar nu kunnen ze het dier identificeren om zo te weten hoe ze kunnen handelen. Er is ook een gedeelte voor medici in de app waarbij zij info kunnen vinden in geval ze te maken krijgen met zo een geval", aldus Bansi.

Het ligt in de bedoeling dat ook gezondheidsorganisaties betrokken worden bij het project. "Met deze app kan je levens redden door de informatie die erin staat. Het is ook een handleiding voor artsen, met een landelijke database. Wij zullen met de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending praten over samenwerking."

In de toekomst wil Snakebite Initiative ook in de app opnemen waar de dichtstbijzijnde plek is waar je voor eerste hulp terecht kan na een slangenbeet." Jennis Asraf van Telesur zegt dat het Snakebite-project deel is van de e-Suriname-visie van Telesur. Hierbij wordt de ontwikkeling van apps gestimuleerd die op het nieuwe glasvezelnetwerk gebruikt kunnen worden.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina