Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'We verdienen genoeg om beveiliging zelf te betalen’

'We verdienen genoeg om beveiliging zelf te betalen’

20/05/2019 15:39 - Naomi Hoever

DNA-lid Patricia Etnel vindt dat parlementariërs zelf hun beveiliging kunnen betalen.

DNA-lid Patricia Etnel vindt dat parlementariërs zelf hun beveiliging kunnen betalen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De meningen over het aanstellen van beveiliging voor parlementsleden zijn verdeeld. Dinotha Vorswijk van de Abop juicht dit voorstel toe, dat eerder in huishoudelijk verband binnen De Nationale Assemblee (DNA) besproken is. Zij werd twee maanden geleden slachtoffer van een overval in haar woning. “Als je zoiets hebt meegemaakt praat je anders.”

Na de overval heeft zij zelf beveiliging ingehuurd. "Als wij van overheidswege aanspraak erop kunnen maken waarom niet? De ministers, ex-ministers, voorzitter en ondervoorzitter van DNA genieten beveiliging vanwege de overheid. Waarom mogen parlementariërs geen aanspraak hierop maken?", vraagt zij retorisch. Op de vraag wie de gewone burger moet beschermen zegt Vorswijk: "Het beleid moet ervoor zorgen dat het volk zich veilig voelt." Zij stelt voor dat het voorstel open moet zijn voor leden die dat willen. "De veiligheidsman moet een vertrouwenspersoon zijn."

Patricia Etnel van de NPS daarentegen zegt dat parlementariërs goed moeten nadenken of zij dit willen en zichzelf een spiegel moeten voorhouden. "Dan zou er ook beveiliging moeten komen voor het volk. We verdienen genoeg dus laten we het uit eigen zaken betalen; we moeten het niet laten betalen." Over de opmerking van collega Paul Somohardjo dat met beveiliging de gangen van assembleeleden zullen worden nagegaan, zegt Etnel: "Als men je gangen wil volgen, heeft men geen beveiliging daarvoor nodig."

Volgens Mahinder Jogi van de VHP geeft het voorstel van de DNA-voorzitter aan dat het bijzonder onveilig is in het land. "Ik heb geen behoefte aan beveiliging, laten ze het volk beveiligen." Over de opmerking dat de gangen van leden gevolgd zullen worden, zegt hij: "Ik heb er geen moeite mee als ze mij willen volgen. Ik doe geen vreemde dingen." Jogi: "Het volk moet zich veilig voelen. De groepen die daarvoor in het leven geroepen zijn, moeten goed uitgerust worden om maximale veiligheid te garanderen."

Guilliano Snip van de NDP zegt dat wat men heeft ervaren, een rol speelt. "Als districtsjongen uit Nickerie ervaar ik geen direct gevaar. In de gemeenschap hier kent een ieder elkaar. Het gevaar zit meer in Paramaribo en onderweg van Nickerie naar de stad." Snip stelt voor dat dit voornemen goed bediscussieerd wordt voordat een beslissing wordt genomen. "Het werk dat wij doen is niet voor ons zelf, maar we zijn gekozen om voor het volk te werken. De politie en de instituten zijn daar om het volk te beschermen."

Carl Breeveld van de DOE: "We moeten het voornemen in parlementair verband bekijken, voordat we stappen maken. Mensen in publieke functies lopen meer risico's dan de gewone burger." Hij zegt dat er al een behoorlijke druk op de begroting is. "We moeten bezuinigen en voorzichtig zijn met nog meer uitgaven."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen