Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Als we een andere plek hadden, waren we weg’

‘Als we een andere plek hadden, waren we weg’

21/05/2019 22:16 - Gilliamo Orban

In Winti Wai loopt een scholier noodgedwongen door het vieze water om thuis te komen. Bewoners van WInti Wai en omgeving hopen op een structurele oplossing voor dit probleem.

In Winti Wai loopt een scholier noodgedwongen door het vieze water om thuis te komen. Bewoners van WInti Wai en omgeving hopen op een structurele oplossing voor dit probleem. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “Regeringen zijn gekomen en gegaan, maar de wateroverlast in de wijk Winti Wai en omgeving hebben ze nooit kunnen oplossen.” Dat betreuren de gebroeders Delano (35) en Geo Wanabo (37), die sinds hun geboorte in Winti Wai wonen. Ze herinneren zich dat vroeger het water langer bleef liggen. “Door protest van bewoners, is er een pompgemaal gebouwd in Latour, waardoor het water nu na een tijdje wegstroomt”, zegt Geo.

Hij denkt niet dat met het opschonen van trenzen, zoals onlangs is gebeurd, een eind komt aan het probleem. "Bij een kleine regenval heb ik al gemerkt dat het water bijna over de rand van de goot komt. Laat staan als het langer gaat regenen." Voor Delano kunnen slangen en kaaimannen die uit de nabije zwamp komen levensgevaarlijk zijn voor de kinderen. Bij hem kan het er daarom niet in dat de overheid het probleem nog niet heeft aangepakt.

Er is nog geen structurele oplossing in zicht voor het gebied, zegt voorlichter Neville Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De woonprojecten van Winti Wai en Belvima zijn laag gelegen. Het huidige afvoernetwerk blijkt de capaciteit niet te hebben om het water snel af te voeren. "Dit gaat veel meer werk vereisen, dan trenzen opschonen", zegt Pengel.

"Er moeten onder meer wegen opengebroken worden om grotere ontwateringsystemen aan te leggen. En dat kan niet gebeuren op korte termijn." Er is voorgesteld om het overtollige water van Winti Wai te laten lozen naar het pompgemaal van Latour en dat van Belvima naar de Spoorsloot, langs de Indira Gandhiweg. Nu stroomt al dat water van de twee woongebieden naar het pompgemaal in Latour.

Seniorenburger Mea Donnai woont al twintig jaren in het gebied en is de situatie meer dan zat. "Als we een andere plek hadden om te wonen, waren we allang verhuisd", zegt ze. Taxi's willen niet in de straat komen. Hierdoor moet haar werkende dochter in het water lopen met alle gevolgen en risico's van dien. Ook haar kleinkinderen hebben geen keuze. "Soms als de kinderen een slang zien in het water, worden ze bang en durven niet meer naar school te gaan. Dit is heel erg bedroevend", vertelt Donnai.

Los hiervan gaat zij regelmatig naar de huisarts, omdat ze last krijgt van jeuk. "De dokter zegt dat het komt door het vieze water." Desgevraagd zegt een gezondheidsdeskundige dat er niet wordt stilgestaan bij de gevolgen van overstroming van woongebieden. Het water raakt verontreinigd met menselijke uitwerpselen van de privaten en septic tanks. Ook rattenpoep en -urine komen in het water terecht. "Het is een potentiële bron om de ziekte van Weil op te lopen", aldus de deskundige.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen