Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Forse straffen geëist in drugszaak Zanderij

Forse straffen geëist voor verdachten drugszaak Zanderij

21/05/2019 17:05 - Van onze redactie

Forse straffen geëist voor verdachten drugszaak Zanderij

 

PARAMARIBO - Officier van justitie Shanta Mahadew was maandag niet mals met haar strafeis tegen negen van de twaalf verdachten in de drugszaak van Zanderij. Zij acht het bewezen dat de groep in april vorig jaar heeft geprobeerd 63 kilo cocaïne uit te voeren. Daarbij hebben zij misbruik gemaakt van hun positie, als lid van het BID-team, medewerker van de SLM en beveiliger op de Johan Adolf Pengelluchthaven.

Tegen Valentino S., die als hoofdverdachte wordt aangemerkt, is een onvoorwaardelijke straf van zes jaar geëist. De overige strafeisen variëren tussen drie en vijf jaar onvoorwaardelijk. Tegen Vinay C., voormalig lid van het BID-team, is elf maanden onvoorwaardelijk geëist. Pedro B., Mario L. en Marino K. hebben volgens het strafrechtelijk onderzoek niets op hun kerfstok. 

Valentino S. is zowel door politieman Steven P. als Humphrey K. aangewezen als het brein achter dit plan. Hij zou beide mannen hebben benaderd om ervoor te zorgen dat de drugs in de containers werden geplaatst. Het tweetal heeft toegestemd en ook meegewerkt. De persoon van wie de drugs afkomstig was, ene Segebay, is tot nu toe onbekend gebleven. Steven P. zou voor zijn deel 12.000 US dollar (SRD 90.000) ontvangen en Humphrey K. 10.000 US dollar (SRD 75.000).

Volgens het onderzoek heeft Steven P. met een dienstvoertuig de cocaïne op de haven gebracht. Hij leende de auto zogenaamd om kerosine naar buiten te smokkelen. Dit is nimmer gebeurd. Daarnaast was de politieman op het werk op het moment dat de drugs zijn geplaatst in een dubbele bodem van een container. Dit terwijl hij roostervrij was. Op camerabeelden is te zien hoe de verdachten hun handelingen plegen.

Toen het duidelijk was dat het plan was mislukt, benaderde Valentino S. de hoofdbeveiliger van de luchthaven om de camerabeelden te vernietigen. Die ging echter niet in op het verzoek. Ondanks meerdere confrontaties en de volmondige bekentenissen van verschillende verdachten, blijft Valentino ontkennen. Hij beweert dat hij niets afweet van de drugs. De zaak is voor pleidooi uitgesteld naar 17 juni.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina