Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kritiek Mapane-beweging laat Brunswijk koud

Kritiek over Mapane-beweging laat Brunswijk koud

21/05/2019 09:38 - Naomi Hoever en Jason Pinas

Ronnie Brunswijk (m) en Gregory Rusland bij de proclamatie van de  Mapane-beweging.

Ronnie Brunswijk (m) en Gregory Rusland bij de proclamatie van de Mapane-beweging. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De opzet van de Mapane-beweging - die Surinamers met een Afrikaanse roots bijeen moet brengen - is Ronnie Brunswijk ingegeven door een ‘yeye’. Daarom zal hij niet wijken, ook niet nu er kritiek is gekomen vanuit delen van de samenleving. “Iedereen mag kritiek hebben. Maar het is iets dat ik heb gedroomd.” Zijn droom heeft hij voorgelegd aan alle culturele organisaties. “Uiteindelijk heb ik Gregory Rusland bereid gevonden om de stadscreolen te vertegenwoordigen. Vandaar het initiatief om het samen te doen.”

Bij één van de personen kreeg hij te horen dat zijn organisatie al bezig is met het bijeenbrengen van blakamans. "Als ik een gevoel krijg ga ik het uitvoeren. Omdat ik een politiek leider ben, wordt elke handeling van mij politiek vertaald. Het is een yeye sani. Mi firi dat mi musu fu du a sani disi."

Het initiatief moet onder een vergrootglas glas geplaatst worden, vindt Armand Zunder, directeur van Kennisinstituut voor Onderzoek naar Genocide en Reparaties en voorzitter van de Nationale Reparatiecommissie. In gesprek met de Ware Tijd noemt hij het idee "niet slecht".

Zunder ziet graag dat het duo uitgebreid uitleg geeft aan de gemeenschap over de te volgen weg de komende jaren. "Welke analyse heeft men gemaakt over de positie waarin deze groep verkeert? Dat zijn zaken die ze eerst moeten doen alvorens ze zich willen inzetten voor verbetering van deze groep."

Brunswijk zei de vorige week in Grun Dyari dat de verschillende groepen Surinamers van Afrikaanse afkomst veel tegen elkaar hebben gedaan. Het is volgens hem dus meer dan noodzakelijk dat de groepen op een keurige manier vrede met elkaar sluiten. Dit wordt echter tegengesproken door Zunder. "Ik heb nog nooit zulke onzin gehoord. Het is onvoorstelbaar dat men dat durft te zeggen" benadrukt hij.

Zunder zegt dat de schuld bij de witte slavenmeesters gezocht moet worden, omdat zij hebben gezorgd voor de ellende en niet de Afrikanen. Hij wijst erop dat grote internationale organisaties waaronder de Verenigde Naties, Caricom en het Europees parlement al duidelijke programma's hebben uitgewerkt om mensen van Afrikaanse afkomst en inheemsen uit hun achtergestelde positie te helpen trekken.

Deze zaken zijn ook goedgekeurd in Suriname middels verdragen, zegt Zunder, die zich afvraagt wat de twee politici concreet gaan doen om het hoge percentage creoolse gedetineerden van ongeveer 80 procent terug te brengen. "Wat gaan ze doen aan het feit dat sociale statistieken uitwijzen dat mensen met een Afrikaanse afkomst aan kop zijn voor wat betreft tienerzwangerschappen en relatief lage inkomens?"

Brunswijk beweert dat de activiteit die deze week plaatsvindt niets met politiek te doen zal hebben. "We hebben iedereen uitgenodigd, ook de regering. Het is niet iets van Abop en de NPS alleen, maar is voor Afro-Surinamers. Op die dag willen wij geen politiek bedrijven. We gaan op 25 mei over onze voorouders praten."

Daarna zal zwart-op-wit vastgesteld worden hoe Afro-Surinamers zich moeten gedragen, welke ontwikkeling deze groep moet hebben en welke positie zij moeten innemen. Ook zullen deskundigen op het voornemen losgelaten worden. "Sa mi firi taygi mi, na dati mi du. Ik kijk niet naar de bestaande culturele organisaties", verzekert Brunswijk.

Cultureel antropoloog Salomon Emanuels is enthousiast over de stappen van Brunswijk en Rusland. Volgens hem is de onderlinge discriminatie tussen de marrons en de stadscreolen duidelijk merkbaar. "Ik weet niet wat hun achtergrondideeën zijn, want ik heb ze niet gesproken, maar op zich zou ik zeggen: laten ze het proberen. Als het later politiek blijkt te zijn, dan weet de samenleving dat ook. Dan zullen ze de rekening gepresenteerd krijgen."

Brunswijk merkt op dat vanaf de slavernij er heel veel gebeurd is tussen personen die afstammen van tot slaaf gemaakte Afrikanen. "Onderling hebben wij geen vrede." Op 25 mei willen we een einde hieraan brengen. "Un musu puru na fyofyo. We moeten elkaar pardon geven voor wat er is gebeurd. Er mag kritiek zijn. We houden niemand tegen. Waarom hebben andere organisaties het na zoveel jaren niet gedaan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen