Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Nieuwe ministers moeten zieltjes winnen’

‘Nieuwe ministers moeten zieltjes winnen’

21/05/2019 07:01 - Naomi Hoever

André Misiekaba met president Bouterse bij zijn beëdiging tot minister.

André Misiekaba met president Bouterse bij zijn beëdiging tot minister. Foto: dWT  

PARAMARIBO - André Misiekaba onderschrijft dat de nieuwe ministers zieltjes moeten winnen voor de komende verkiezingen. De vorige week aangestelde minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) trad samen met drie andere nieuwe collega’s aan. Hun aanstelling wordt vooral door critici gezien als een politieke troef.

"Ik ben gevraagd om in de laatste ronde een bijdrage te leveren aan het beleid. Mijn functioneren op het ministerie moet een dusdanige bijdrage leveren dat mensen besluiten deze constellatie te ondersteunen", stelt Misiekaba onomwonden. "Wanneer de coach vijf minuten voor de tijd een nieuwe speler inzet, wordt verwacht dat die 'fresh air' inbrengt. We kunnen onze rol als zodanig beschrijven."

Na zijn benoeming is Misiekaba met veel tamtam naar het ministerie begeleid door zijn achterban. Hierop zegt hij: "Ik ben een NDP-minister, laat er geen twijfel daarover bestaan. Vanuit het gedachtegoed en het kader van de NDP is aan mij gevraagd om minister te worden. Soms als het hun goed uitkomt, zeggen ze dat een ministersfunctie een technocratische positie is. In mijn visie is een minister een politieke functie en wij gaan er politiek inhoud en invulling aan geven."

Misiekaba stelt verder: "Iedereen weet waar ik sta. Ik ben het eens met hen die zeggen dat de invulling landelijk moet zijn. Ik ben niet alleen voor NDP'ers. Ik ben voor de totale samenleving, ongeacht waar de mensen staan. Als minister dien je de totale samenleving, maar toch zal het gebeuren vanuit het politieke kader van de NDP."

De minister is van plan een zeer sociaal beleid te voeren, waarbij er goed contact is met het veld. De eerste aanzet hiertoe heeft hij vrijdag gedaan door een veldbezoek te brengen aan het geboortedorp van zijn moeder. "Het bezoek was bedoeld om mijn ministerschap te presenteren en ondersteuning te vragen aan de mensen van Nieuw Koffiekamp. Dat is belangrijk voor een marron." Tegelijkertijd heeft Misiekaba de noden van de mensen aangehoord. Zo is er gevraagd om plaatsing van een wijkkantoor en is ook duidelijk gemaakt welke sociale behoeften er zijn.

In het weekend heeft de minister een 105-jarige bezocht in de wijk Pontbuiten. "Het is sporadisch dat een burger zo een hoge leeftijd bereikt. Op die leeftijd komen sociale problemen. Ze had een rolstoel nodig en heeft huisvestingsproblemen. Al deze problemen liggen op het beleidsdomein van het ministerie van Sozavo."

Over de kritiek dat bigiyaribezoeken de taak van de districtscommissaris zijn, zegt Misiekaba: "Het is de opvatting dat de dc het moet doen. Als de burgervader gaat, geeft het een extra dimensie. Het is een gezegende leeftijd. Als er massale aandacht van de regering komt, is het goed. De dc zal indien gewenst zijn deel van het werk doen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina