Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Spijtbetuiging Akiemboto verdient navolging’

‘Spijtbetuiging Akiemboto verdient navolging’

21/05/2019 00:04 - Merredith Bruce

Minister Sergio Akiemboto.

Minister Sergio Akiemboto. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Minister Sergio Akiemboto heeft met zijn publieke spijtbetuiging een trend ingezet die navolging verdient. Dat stellen Claudia Halfhide en Margo Bean, respectievelijk counselor en directeur bij de Stichting Stop Geweld tegen Vrouwen. Akiemboto vroeg bij zijn beëdiging als minister andermaal vergiffenis aan zijn partner om een gebeurtenis tien jaar geleden, waarbij hij haar in een boze bui had geslagen. Hij deed het deze keer publiekelijk.

Beide vrouwen noemen het een "prachtig" en "geweldig" initiatief. "Je moet het helemaal niet doen, maar mocht het onverhoopt toch zijn gebeurd, is het goed om te onderkennen dat je fout bent geweest en bereid bent te corrigeren", zegt Bean over de toepassing van huiselijk geweld. Ze wijst erop dat de daad van Akiemboto zowel op de slachtoffers als daders van huiselijk geweld in het algemeen een positieve impact kan hebben.

Halfhide die expliciet vooropstelt dat ze zonder enige politieke insteek de zaak beredeneert, stelt dat vergiffenis vragen een belangrijke voorwaarde is om verder te werken aan een gezonde partnerrelatie. Ze merkt vanuit haar ervaring als counselor dat er ook wel mannen zijn die sorry zeggen tegen hun partner als ze zich schuldig hebben gemaakt aan huiselijk geweld. "Vergeven houdt in: de pijn loslaten die is ontstaan als gevolg van de gebeurtenis."

In het geval van de minister stelt ze dat hij publiekelijk berouw heeft getoond en dat zijn partner "daadwerkelijk kan zien dat de man om haar geeft door het op deze manier te doen". Ze denkt dat deze impact ook kan uitgaan in andere gevallen. De hulpverlener vindt dat de minister een stapje verder zou kunnen gaan door als rolmodel of ambassadeur ervoor te pleiten dat er fondsen worden vrijgemaakt ten behoeve van de aanpak van huiselijk geweld tegen vrouwen en meisjes.

De stichting krijgt nog elke dag slachtoffers van huiselijk geweld over de vloer voor begeleiding en hulp. Halfhide merkt dat dit ook te merken is na berichtgeving in de media over dit onderwerp. Ze hoopt dat de daad van Akiemboto "op alle niveaus" navolging krijgt, hetzij publiekelijk of niet. "En dat (in het bijzonder,…red) rolmodellen gaan letten op hun gedrag."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen