Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitstel Staatsolie in geding met Boerencollectief

Uitstel voor Staatsolie in geding met boerencollectief

21/05/2019 05:31 - Cheflin Paulus

Uitstel voor Staatsolie in geding met boerencollectief

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Staatolie krijgt nog wat ruimte om zich voor te bereiden op een goed verweer. De kortgedingrechter heeft uitstel verleend in het dispuut tussen het Boerencollectief Wayambo-gebied Gangaram Pandayweg in Saramacca en de oliemaatschappij. Dit verneemt de krant van de advocaten van de twee partijen.

Staatsolie heeft om uitstel gevraagd en moet op 4 juli verweer voeren met een conclusie als antwoord. Advocaat Hans Lim A Po zal dit op zich nemen. De jurist zegt dat hij tijdens de laatste voortgang van het kortgeding uitlandig was. Hij kan daardoor voorlopig niet veel zeggen over de laatste stand van zaken.

Het Boerencollectief stelt dat Staatsolie zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaat, ten aanzien van de milieuschade die het zou hebben veroorzaakt in Saramacca. De werkzaamheden van het staatsbedrijf hebben volgens het collectief de waterhuishouding in het Wayambo-gebied verstoord. Hierdoor zou de ecologie zijn ontregeld waardoor de boeren miljoenen aan schade hebben geleden.

Volgens Jason Bakker van het Boerencollectief is het er in vergelijking met voorgaande keren nog niet zo erg aan toe in het gebied. Dit ondanks de regenperiode al is aangebroken. In de regentijd krijgen de boeren last van de gevolgen van het ontregelde waterhuishoudingssysteem. De kwestie is al ongeveer twee jaren gaande.

"Het is nog beheersbaar, maar wij verwachten dat door de komende regen het wel erg zal worden. Dan zullen wij last krijgen van het water op onze grond", aldus Bakker. Volgens de boer zijn de machines van Staatolie inmiddels al een week actief in het gebied. Hij hoopt dat de schade dit jaar na de werkzaamheden beperkt blijft. En ook dat de rechtszaak snel afgehandeld wordt, zodat op korte termijn aan een gunstige oplossing kan worden gewerkt.

Een onderzoek dat is ingesteld door Staatsolie, wordt verricht door het bedrijf Ilaco. Het besluit werd eerder genomen omdat het voorstel dit samen met de boeren te doen, geweigerd zou zijn. In januari 2018 werd Ilaco ingeschakeld voor het onderzoek. Het ingenieursbedrijf riep daarvoor de hulp in van hydroloog professor Buis.

Naar de krant verneemt is de doorlichting in de afrondende fase. Staatsolie is wel bereid voor honderd procent de boeren te compenseren, indien blijkt dat het daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de schade. Enid Bergval, manager Corporate Communication van Staatsolie, zegt dat na intern overleg is besloten dat de advocaat in deze zaak als bedrijfswoordvoerder zal optreden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina