Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Waterhoofd

COLUMN: Waterhoofd

22/05/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Waterhoofd

Ivan Cairo  

Zo af en toe word je weleens verrast door de openheid van bewindslieden wanneer ze over een bepaald aspect van hun beleid praten of officiële mededelingen doen. De ene keer is het because it is what it is en een andere keer gewoon een slip op de tong. Afgelopen maandag had je zo een moment in De Nationale Assemblee. Met het statement dat toen gemaakt werd, is echter wat afbreuk gedaan aan het warme pleidooi dat vicepresident Ashwin Adhin precies een week geleden hield voor landsdienaren. Adhin brak een lans voor de lantiman, die volgens hem wel degelijk een wezenlijke bijdrage leveren aan het nationaal inkomen in de vorm van de diensten die aan de totale samenleving worden geleverd. Hun bijdrage aan de nationale pot is helaas niet in geld uit te drukken.

Maar door wat Onderwijsminister Lilian Ferrier maandag in het parlement zei is met een prachtig voorbeeld aangetoond dat de overheid in de loop der jaren een vergaarbak is geworden van mensen die misschien nergens anders een baan kunnen vinden of gewoon politiek geregeld zijn. Wat ik hier zeg is totaal geen verwijt naar de minister toe. Integendeel. Zij heeft de vinger op de zere plek gelegd en zonder het te willen of misschien te beseffen, aangegeven dat de afdeling Cultuur een waterhoofd is. Assembleelid Raymond Sapoen wilde weten wat gedaan wordt aan het 'groot' conflict bij Cultuur, waar al ruim een half jaar personeelsleden in actie zijn. Samen met de vakbond eisen ze het vertrek van twee directieleden.

Volgens Ferrier is er helemaal geen sprake van een 'groot' conflict, want slechts een zesde deel van het personeel, circa vijftig personen, is in actie, op een bestand van zo een 350 mensen. Ze zei verder dat de actie van de ontevredenen geen enkele negatieve invloed heeft op het functioneren van de afdeling. Het werk gaat gewoon door alsof deze mensen niet in dienst zijn en dus geen taak hadden. Als dat inderdaad zo is, heeft Ferrier helemaal gelijk dat de actievoerders zichzelf 'overbodig' hebben gemaakt. Bij hoeveel andere afdelingen bij Onderwijs en andere ministeries zal er geen sprake zijn van een dergelijke situatie. We hoorden over gevallen bij Regionale Ontwikkeling waar soms tien ambtenaren aan één bureau zitten of zaten en de hele dag duimen zaten te draaien of in hun neus te peuteren, omdat wroko no de.

Bij sommige overheidsdiensten gaan medewerkers 's morgens om 7 uur de presentielijst tekenen, maar zij zijn voor de rest van de dag gewoon in hun verkoopstand ergens in Paramaribo en omstreken langs de weg vis of andere producten aan het verkopen. Of ze zijn ergens op hun areaal pompoen en watermeloen aan het planten, of tayerblad, peper en kouseband aan het oogsten. Het is dus niet verwonderlijk dat de Staat maandelijks geld moet neertellen voor ruim 83.000 lantiman, de ruwe schatting van Adhin, wat enorm zwaar drukt op de uitgaven van de overheid. Hoe dit vraagstuk op te lossen is volgens mij ook niet zo makkelijk. Overhevelen naar de particuliere sector gaat moeilijk, want daar worden nauwelijks nieuwe duurzame arbeidsplaatsen geschapen en de sociale en secundaire voorzieningen bij lanti zijn vaak veel beter.

In feite zit minister Ferrier dus opgescheept met een flink aantal medewerkers aan wie ze niets heeft en ze toch moet betalen. Nu pleit ik er niet voor dat ze de mensen ontslaat, want dat is volgens mij ook niet de oplossing, maar het voorstel dat ze overplaatsing binnen de overheid aanvragen, is misschien de oplossing? Ik stel me zo voor dat het hier gaat om mensen met specifieke vakkennis of affiniteit met cultuur en cultuurbeleid. De vraag is dus ook of deze mensen wel overplaatsing willen en of ze ergens anders dan hun vakgebied ingezet zouden kunnen worden. Hoe de bewindsvrouw deze gordiaanse knoop zal ontrafelen zal de toekomst uitwijzen. Ik wens haar alvast oprecht succes.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina