Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grote investering in sport

Grote investering in sport

22/05/2019 23:34 - Stan Herewood

Soeparmin Djojobesari heeft als financier van Happy Boys een groot aandeel in het succes van de club.

Soeparmin Djojobesari heeft als financier van Happy Boys een groot aandeel in het succes van de club. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Als het aan ondernemer Soeparmin Djojobesarie ligt maakt hij een breed conglomeraat van verscheidene takken van sport, die bedrijfsmatig worden beoefend en worden geleid door een directieteam. Een samenklontering van takken van sport, waarin fors wordt geïnvesteerd. Daar heeft Djojobesarie al enige tijd geleden een begin mee gemaakt.

Happy Boys, een tweede divisieclub bij de Surinaamse Voetbalbond, is onderdeel van clubs die bijeengebracht zijn met het doel een voorbeeld te geven van bedrijfsmatig geleide clubs. Happy Boys is koploper in de tweede divisie en heeft landskampioen Robinhood uit de bekercompetitie gewipt. Door de sterke positie van Robinhood, zowel nationaal als internationaal van de afgelopen weken, is het groot nieuws dat Happy Boys de zegereeks van Robinhood heeft verstoord. Volgens de financier Djojobesarie is Happy Boys oorspronkelijk als districtsvereniging begonnen bij de Meerzorg Sportbond. Drie jaar geleden heeft hij de club ingelijfd en versterkt, en de weg bereid naar de tweede divisie.

Intussen is bekend dat WBC ook deel uitmaakt van de "Djojo Bedrijvengroep Handelmaatschappij Vennootschap", samen met U-selecties en het vrouwenteam "Happy Evita Girls". Een team van Happy Boys neemt momenteel deel aan het lidbondentoernooi. "De voorgenomen fusie tussen Happy Boys en WBC aan het begin van het huidig seizoen en naamsverandering werd niet goedgekeurd door de SVB en het beleid is op dit stuk gewijzigd", legt Djojobesarie uit. "De gestelde doelstelling was dat WBC binnen de eerste vijf moet eindigen en Happy Boys beslag legt op het kampioenschap in de tweede divisie en bekerkampioen wordt. De overwinning op Robinhood is volgens Djojo, zoals hij gemakshalve wordt genoemd, overeenkomstig de voorspelling.

Dit achtergrondartikel met Djojo heeft aan het licht gebracht dat de clubs die onder de vleugels vallen van de naamloze vennootschap de financiële wind meehebben. Gemiddeld komt het maandelijks loon van een speler van Happy Boys neer op iets meer dan SRD 3.000 all-in. WBC spelers strijken rond de SRD 5.000 all-in op. De jeugdspelers kunnen rekenen op SRD 1.750. De meervoudige zaalvoetbalkampioen Mengao valt ook onder de vleugels van de bedrijvengroep Djojo.

De ondernemer klapt uit de school dat onder de Happy Boys nv dertien clubs zijn ondergebracht. "Het gaat hoofdzakelijk om jeugdteams in de districten aan wie kansen worden geboden, ook in de hogere lagen van de SVB-competitie door te breken, verduidelijkt Djojo. Op de vraag wat hem drijft zoveel te investeren in de sport, zegt hij ronduit dat dit een onderdeel is van de marketing van zijn economische activiteiten en het verwerven van bekendheid. "Sport en media lenen zich voor een goede marketing." Achter onze activiteiten staat een gedegen mediagroep die onder andere op Facebook de promotie doet. De groep houdt zich ook bezig met bijzonderheden van de sportteams die vallen onder de vennootschap van Djojo.

Djojo is er van overtuigd dat over niet al te lange tijd de sport als ontwikkelingspoot binnen de bedrijven volledig is geprofessionaliseerd. Het bedje van de jongens zal volledig worden gespreid. Verwacht wordt dat een sfeer geschapen wordt waarbinnen zij topprestaties kunnen bereiken. Het sportcomplex van het Jeudcentrum van de EBGS is de hele week afgehuurd. Daar trainen de senioren teams terwijl de jeugd in Meerzorg oefent. Volgens Djojo is SRD 6 miljoen geïnvesteerd in renovatie van de tribunes van het Meerzorg stadion. Het uitgavenpakket voor de instandhouding van de clubs ligt tussen SRD 80.000 en 150.000 per maand. Hij verwijst naar de aantrekkelijke bedragen die clubs uitkeren aan spelers in de Engelse competitie, vandaar de opleving.

Er wordt gepresteerd. Dat geld wordt terugverdiend door onder andere televisierechten. Djojobesari is trots op de bedrijfsvoering. Wij beschikken over accountants die het proces begeleiden en een kracht die er op toeziet dat de licentievoorwaarden in orde zijn". De trainer bij Happy Boys is Henk Verveer die zelf voor Surinaamse clubs heeft gespeeld, zijn carrière in Nederland en Duitsland heeft voortgezet en is teruggekeerd naar Suriname. Op korte termijn hoopt de ervaren oefenmeester het voetbaltrainers A-diploma te behalen bij het opleidingsinstituut Siso. "Ik zie mijn werk bij Happy Boys als een uitdaging en hoop successen te behalen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina