Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minister wil versneld gronden uitgeven

RGB voornemens om versneld gronden uit te geven

22/05/2019 08:04 - Wilfred Leeuwin

De nieuwe RGB-minister Lekhram Soerdjan.

De nieuwe RGB-minister Lekhram Soerdjan. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond en Bosbeheer (RGB) zal met het aantreden van de nieuwe minister Lekhram Soerdjan versneld gronden uitgeven aan in de eerste plaats studenten en jongeren. Dit zei de minister dinsdag in de Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling.

Hij noemde specifiek het district Wanica waar studenten van het Polytechnisch College in aanmerking komen voor een kavel. Hetzelfde model zal worden gehanteerd in de districten Saramacca en Commewijne. Naast studenten worden aanvragen die getuigen van een grote achterstand in deze districten versneld afgehandeld.

In het parlement is positief gereageerd op deze mededeling van de nieuwe RGB-minister. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings- Simons pleit ervoor dat naast jongeren ook personen die net de veertig jaar zijn gepasseerd en straks niet meer in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek bij de bank, een kavel krijgen. "We hebben de afgelopen tientallen jaren weinig bouwkavels uitgegeven. Deze mensen lopen net tegen de grens om nog een hypotheek te krijgen maar hebben intussen wel al een gezin en opgroeiende kinderen", pleitte Simons.

Fractieleider Gregory Rusland van de NPS, heeft de minister er wel op gewezen dat het uitgeven van de gronden gekoppeld moet zijn aan de mogelijkheid dat de personen er iets mee kunnen doen. "Want u streeft uw doel voorbij wanneer u mensen grond geeft, maar vervolgens kunnen zij niet aan geld komen om te bouwen", zegt Rusland.

Soerdjan heeft het parlement voorgehouden dat hem een enorme uitdaging wacht op het ministerie. Hoewel er in de afgelopen vier jaar 27.000 bereidverklaringen zijn afgegeven blijkt de vraag naar een bouwkavel erg groot. Op het ministerie moeten veel zaken nog verder worden aangepakt om een transparant gronduitgiftebeleid te garanderen.

Met de leden van het parlement besprak de nieuwe minister de vele problemen die zich voordoen als het gaat om bijvoorbeeld, dubbele aanvragen en mogelijk ook dubbele uitgaven van beschikkingen. Minister en parlementariërs zijn het erover eens dat een model moet worden gevonden om dubbele gronduitgiftes te voorkomen.

Volgens Simons moet de regering zich houden aan wat in de Anti-corruptiewet is veranderd aan de zogenaamde L-decreten. Simons wijst er op dat deze wet al werkbaar is. Daarin is het strafbaar gesteld dat gronden worden uitgegeven zonder dat de wettelijke procedures in acht zijn genomen.

Zo is RGB verplicht vrije domein grond publiekelijk bekend te maken, aanvragen moeten via de media bekend worden gemaakt. Nadat een aanvraag rechtmatig is aangevraagd moet de toewijzing ook bekendgemaakt worden. Dit moet onder andere het dubbel uitgeven van een bereidverklaringen op één kavel voorkomen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina