Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘SPSB deed spoedbetalingen overheid’

‘SPSB deed spoedbetalingen voor overheid’

22/05/2019 15:41 - Ivan Cairo

Financiënminister Gillmore Hoefdraad.

Financiënminister Gillmore Hoefdraad. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Surinaamse Postspaarbank (SPSB) heeft in “de moeilijkste jaren” van de financiële crisis als geldschieter van de Staat gefungeerd. Spoedbetalingen voor de overheid werden door deze bank verricht omdat die niet in staat was dat zelf te doen. Deze voorschotten werden onmiddellijk aan de bank teruggeven zodra de overheid daartoe in staat was.

"Er zijn nimmer onregelmatigheden bij ons gemeld en rekeningen worden correct afgehandeld", zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën dinsdag in het parlement bij de voortzetting van de begrotingsbehandeling. Verschillende assembleeleden hadden vragen gesteld over de geluiden van mogelijke gesjoemel met overheidsmiddelen bij de SPSB.

De bewindsman merkte op dat SPSB net als andere commerciële banken een rekening van de Ontvanger der Belastingen en een rekening van de Ontvanger der Invoerrechten en Accijnzen heeft. Op deze rekeningen worden algemene middelen van de Staat gestort door bedrijven en personen die belastingplichtig zijn of op een andere manier de overheid moeten betalen.

Hoefdraad: "Het ministerie van Financiën en zeker ook de Belastingdienst ontvangen afschriften van al haar rekeningen. Zo weten wij welke middelen er gestort worden. Net als de meeste andere banken verricht SPSB ook betalingen voor de overheid". Hij gaf aan dat vooral SPSB spoedbetalingen middels voorschotten heeft gedaan zoals in het kader van het huisvestingsbeleid en de sociale uitkeringen. Vooral bij stakingsdreiging.

Hoefdraad zegt het resultaat van het bedrijfsmatig onderzoek door CLAD en de externe accountant af te wachten. Aan deze instanties is aangegeven dat spoed moet worden betracht met het onderzoek. "Belangrijk is om te weten dat er bij het onderzoek zal worden beoordeeld aan de hand van de gangbare normen voor alle banken. Het is de PG die in een onderhoud met de president heeft aangegeven eerst met een vooronderzoek te moeten starten", aldus de bewindsman.

Op vragen van VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi of met de voorschotten van de SPSB er geen sprake was van monetaire financiering van overheidsuitgaven, antwoordde de bewindsman ontkennend. Hij gaf aan dat het slechts kortlopende voorschotten waren die snel weer werden aangezuiverd. De minister benadrukte dat alle overheidsbestedingen volgens de goedgekeurde begrotingen gaan, met in achtneming van de comptabele regels, en binnen het financieel verantwoordingssysteem.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina