Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VSJS breekt lans voor ‘buitengesloten’ landen

VSJS-voorzitter Romeo breekt lans voor ‘buitengesloten’ landen

22/05/2019 21:16 - Terence Oosterwolde

Voorzitter Gabriel Cazenave van AIPS América (l) voert het woord momenten voordat hij de AIPS América-award overhandigt aan Rolando Alarcón Ríos (m), voorzitter van de Wereldfutsalbond. De prijs is voor de U20-selectie van Paraguay, die tot beste ploeg van de America’s werd uitgeroepen.

Voorzitter Gabriel Cazenave van AIPS América (l) voert het woord momenten voordat hij de AIPS América-award overhandigt aan Rolando Alarcón Ríos (m), voorzitter van de Wereldfutsalbond. De prijs is voor de U20-selectie van Paraguay, die tot beste ploeg van de America’s werd uitgeroepen. Foto: VSJS  

FLORIDABLANCA - Op de slotdag van het tweedaagse congres van AIPS América heeft voorzitter Desney Romeo van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) woensdag een lans gebroken voor de Engelssprekende landen in de regionale journalistenorganisatie. “Het lijkt op een Spaans onderonsje”, verwoordde hij de gevoelens.

Romeo heeft het over onder meer het trainingsprogramma dat jaarlijks op Cuba wordt gehouden voor jonge sportjournalisten. Maar ook bijvoorbeeld bij het congres was er geen tolk, waardoor het voor onder andere Kwame Laurence van Trinidad en Tobago moeilijk was te volgen. Romeo, die zich kan behelpen in het Spaans, hielp hem soms met de vertalingen.

"Ik heb ze aandacht gevraagd om te bekijken wat ze doen aan het feit dat de trainingen in het Spaans worden verzorgd. Dat is niet bevorderlijk voor de Engelssprekende landen. Ook voelen ze zich niet lekker, omdat het lijkt op een Spaans onderonsje." Volgens de Surinamer, die directeur is in het AIPS América-bestuur, is beloofd dat er aan de zaken wordt gewerkt.

Op de slotdag zijn in de conferentieruimte van Hotel Ventura de verslagen van de eerste vicepresident, secretaris-generaal en penningmeester goedgekeurd. Ook was er Skype-gesprek met AIPS-voorzitter Gianni Merlo. Daarbij heeft Colombia (Cartagena) het aanbod gedaan om als gastheer op te treden van het congres van de executive committee van de AIPS in 2020.

Colombia heeft zich wederom kandidaat gesteld voor de organisatie van de Zuid-Amerikaanse Spelen voor Sportjournalisten. De vijfde editie zou dan in Cali worden gehouden. De eerste en vierde editie vonden plaats in Medellin en Floridablanca. Santiago (Chili) en Recife (Brazilië) zijn bereid de congressen van 2020 en 2021 te huisvesten. Het eindoordeel is nog niet genomen.

Konyye Mora Pedraza van Colombia hield een presentatie over de Sports Media Awards. "Belangrijk en noodzakelijk volgens haar is dat journalisten uit de America's blijven meedoen", vertelt Romeo Bij de eerste editie had AIPS América ongeveer driehonderd inzendingen in het totaal van veertienhonderd. "Dat was een goede boost, maar belangrijk is dat we op deze voet doorgaan."

Volgens de VSJS-voorzitter hebben de Spaanssprekende landen aandacht gevraagd van Merlo over hun positie. Ze maken zich zorgen dat ze weinig kans maken om te winnen bij het wereldevenement omdat de Engelssprekende landen een voordeel zouden hebben. "Hij heeft ze voorgehouden dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, omdat er ook Spaanssprekenden in de jury zitten."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina