Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Chinese trawlers hoeven nog niet weg

Chinese trawlers hoeven nog niet weg

23/05/2019 17:54 - Ivan Cairo

Chinese trawlers hoeven nog niet weg

Minister Mike Noersalim deelt het parlement mee dat de Chinese trawlers zeker nog een week zullen blijven totdat de kortgedingrechter een uitspraak heeft gedaan in in de zaak die tegen de Staat is aangespannen. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Ros International Fisheries heeft donderdag een kortgeding aangespannen tegen de Staat nadat het was gesommeerd dat zijn zes uit China gehaalde trawlers zich na afgelopen woensdag niet meer in Surinaamse wateren mochten bevinden. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft het parlement geïnformeerd dat de Kustwacht van de kortgedingrechter geen acties tegen de boten mag ondernemen totdat er een uitspraak is gedaan.

Maandag aanstaande moet de Staat bij de rechter haar zienswijze op de vordering van het vissersbedrijf presenteren, waarna woensdag dupliek volgt en de Staat op 31 mei voor het laatst aan het woord komt. De rechter doet daarna uitspraak in deze zaak. Ros International Fisheries heeft de kantonrechter gevraagd de Staat te bevelen om de aanzegging tot verwijdering van de schepen uit de Surinaamse wateren in te trekken.

De boten vertoeven sinds november vorig jaar in Suriname. Na inspectie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is geconcludeerd dat ze niet voldoen aan de geldende vergunningsvoorwaarden. Toenmalig LVV-minister Lekhram Soerdjan had aangegeven dat er geen vergunning zal worden verstrekt om in Suriname te mogen vissen. Hij gaf ook aan dat, gezien er geen vergunning was verstrekt, de vissersvaartuigen illegaal in Surinaamse wateren vertoefden.

Toch gingen de boten tot groot ongenoegen van de verschillende vissersorganisaties niet weg. Ook in het parlement is herhaaldelijk gevraagd wat deze trawlers nog in Suriname doen. Enkele dagen geleden maakte minister Noersalim bekend dat ze een ultimatum hadden gekregen en uiterlijk woensdag moesten zijn vertrokken. Donderdag is in het parlement door NDP-assembleelid Rajiv Ramsahai gevraagd om de boten in Paramaribo aan de ketting te leggen.

Zo kan volgens hem worden voorkomen dat ze vissen, zoals door sommigen wordt vermoed. Ramsahai heeft als particuliere ondernemer belangen in de visserijsector. Hij zegt dat de trawlers een gebied bezetten waar bevolkingsvissers opereren. Door de aanwezigheid van de Chinese schepen kunnen de bevolkingsvissers daar nu niet kunnen vissen. De autoriteiten zullen volgens Noersalim nagaan of het mogelijk is om de boten aan de ketting te leggen, gedurende de behandeling van het kortgeding.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina