Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Meneer de President,

COLUMN: Meneer de President,

23/05/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Meneer de President,

Stuart Rahan  

Over precies een jaar zijn er weer algemene vrije en geheime verkiezingen. Een mond vol voor waar onze democratische waarden voor staan. We spreken de bijvoeglijke naamwoorden met een zekere trots uit zonder een zeker democratisch bewustzijn. Nee, slechts politici als u, meneer de President, weten dat het democratisch bewustzijn een farce is. Uw politieke werkwijze heeft de afgelopen jaren markante, zogenaamd democratische handelingen naar de oppervlakte geduwd. Eens had u Surinaamse media gemuilkorfd, maar in deze verlichte tijd is dictatoriaal gedrag ongehoord. Nationaal onverantwoord, en internationaal ben je een paria.

Ik snap dat u niet altijd blij gestemd bent met wat media over u meedelen. Ook niet toen u gebruik wilde maken van artikel 148 van de Grondwet om het Decemberproces te stoppen. U bent hoofdverdachte en president tegelijk, een onverenigbare combinatie dus waar misbruik van de Grondwet strafbaar is. Nu probeert u wederom de democratie onderuit te halen door de Rekenkamer te verbieden in contact te staan met de media.

Dit is voor mij een teken dat u nog steeds de dictatoriale hebi koestert om duistere zaken het daglicht te ontnemen. Als de media niet voldoen aan uw persoonlijke verlangen, kies een andere job, ver weg van de politieke arena. Gun de Surinaamse samenleving alle vrijheid hun mening te filteren door zich omstandig te laten informeren door media van hun keuze.

Hoewel van Surinamers het stereotiepe beeld bestaat dat wij altijd te laat zijn, (ook op hun eigen begrafenis) zijn wij als het om verkiezingen gaat vijf jaren te vroeg. Surinaamse verkiezingscampagnes beginnen al gelijk na de laatste verkiezingsuitslagen. Het begint met de nieuwe bezems die niet alleen schoonvegen maar overal stof en anansit'tei, achtergelaten door voorgangers, weten te vinden. Vooral onder het tapijt dat in de jaren ervoor bergachtige landschapsvormen aannam.

Velen met mij hebben gemerkt dat een bepaald soort stofvuil nooit is opgeveegd. Excuses! Spijt! Berouw! Het zijn geen tastbare goederen als goedkope voedselpakketten waar een noodlijdende ziel mee wordt omgekocht. Neen, spijt, berouw en excuses zijn onbetaalbare immateriële goederen die de inborst van jouw persoonlijkheid mede bepalen. Voor u meneer de President helaas geen herkenbare verschijnselen. Ik zeg het met stelligheid. Uw doopceel ligt namelijk op straat en u hebt nimmer de behoefte gevoeld er de hand mee te lichten.

Meneer de President, ik denk iemand gevonden te hebben die u het juiste voorbeeld geeft hoe het hoort. Sergio Akiemboto! Zijn afkomst is voor mij geen maatstaf, zijn inborst daarentegen juist wel. Hij is persoonlijk en neemt zijn verantwoordelijkheid. "Wie het Surinaamse volk wil dienen moet eerlijk en open zijn." Herleest u zijn getuigenis en laat die goed tot u doordringen.

Sergio Akiemboto hoefde zijn privésores niet met ons te delen. Hij koos er wel voor tegen de achtergrond dat het gezin Suriname in microvorm is. Wat zich daar afspeelt, kan bij elkaar opgeteld een grotere impact hebben nu hij verantwoordelijkheid neemt voor al die microsamenlevingen. Wat Sergio Akiemboto in feite zegt: "Ik heb een grove fout begaan maar ben bereid diep door het stof te gaan om herhaling te voorkomen. U als samenleving mag, nee, moet mij behoeden voor herhaling."

Huisvesting is geen prestigezaak, het is een sociale noodzaak. Het is een verantwoordelijkheid van elke zittende regering er ook voor te zorgen dat medische voorzieningen en goed onderwijs betaalbaar en voor iedereen beschikbaar zijn. Niet slechts voor een groepje, waar ook u toe behoort, dat over de financiën beschikt voor behandeling in het buitenland.

En om uw stokpaardje ook mee te nemen: samenwerken. U werkt niet graag samen. U bent eerder een splijtzwam. U gedijt beter in zo'n atmosfeer waar u van een afstand geniet van de door u gecreëerde chaos en verwarring. U zit er voor uw eigen belang. Vrij buiten de Surinaamse gevangenismuren maar gevangen in eigen land. Een relatieve vrijheid die nooit went.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina