Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Voordeel van de twijfel

COMMENTAAR: Voordeel van de twijfel

23/05/2019 12:00

COMMENTAAR: Voordeel van de twijfel

 

EERST ZIEN, DAN pas geloven. Dat geldt voor de aankondiging van de pas aangetreden minister Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Hij verkondigde bij zijn eerste optreden in De Nationale Assemblee dat gronden versneld zullen worden uitgegeven. Studenten en jongeren krijgen daarbij prioriteit. Tal van voorgangers van Soerdjan beloofden hetzelfde.

Zij gaven vaak inderdaad versneld gronden uit, maar alleen aan familieleden, vrienden, partijgenoten en via omwegen aan zichzelf. Burgers die al jaren of decennia smachten naar een stukje grond, waar ze volgens de wet recht op hebben, staan nog altijd met lege handen. Tijdens zijn vorige, korte ministerschap op Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft niemand Soerdjan kunnen betrappen op het rijden van een scheve schaats. Dus vooralsnog moet iedereen hem op zijn woord geloven.

Maar zijn voorganger op RGB, Roline Samsoedien, had bij haar aantreden ook niets zichtbaars op haar blazoen. Later bleek dat ze zichzelf en anderen flink wat grond in de schoot had geworpen, wat mede de reden was voor haar ontslag. Soerdjan heeft de bijna onmogelijke taak het vertrouwen in dit ministerie weer te herstellen.

RGB werd in 2005 in het leven geroepen, op voorspraak van voorzitter Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur (PL), bij de start van de regering-Venetiaan 3. Al in de eerste jaren, onder Michael Jong Tjien Fa, werd het in de volksmond ministerie van Landjepik genoemd, omdat vooral PL-kopstukken rijkelijk grond toebedeeld kregen.

Bijna veertien jaar en zeven (!) ministers verder, is er eigenlijk niet veel veranderd en wachten nog altijd vele Surinamers op een klein stukje bouwgrond. Als we Soerdjan mogen geloven, gaat dat nu echt gebeuren. Hij heeft de tijd in ieder geval mee, want de verkiezingen staan voor de deur. En de regering (lees: NDP) wil alsnog de harten winnen van de kiezers, die zij de afgelopen jaren hopeloos in de regen heeft laten staan.

Door op de valreep grond uit te delen, kan het tij wellicht nog bijtijds worden gekeerd. Of Soerdjan ook bestand is tegen de druk vanuit politieke kringen (zowel coalitie als oppositie) om rijkelijk met grond te strooien, valt te bezien. Maar hij geniet vooralsnog het voordeel van de twijfel.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina