Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Condoom blijft hoofdzaak voor bescherming’

‘Condoom blijft hoofdzaak voor bescherming’

23/05/2019 00:14 - Aidy Pinas-Agodeba

‘Condoom blijft hoofdzaak voor bescherming’

 

PARAMARIBO - Veilig vrijen blijft van belang, ook nu onderzoek heeft uitgewezen dat seropositieven die met hiv-remmers behandeld worden, het aidsvirus niet meer doorgeven. “Een condoom blijft echter hoofdzaak voor bescherming tegen seksuele overdraagbare ziekten”, stelt Maureen Burke, voorzitter van Stichting Double Positive.

Het hiv-virus kan niet worden overgedragen als het door gebruik van remmers, is teruggebracht in het bloed tot een niveau waarop het niet meer te traceren is. Uit onderzoek gedaan in veertien Europese landen wordt deze conclusie getrokken. Ongeveer duizend homoseksuele koppels zijn acht jaren lang gevolgd.

De koppels bestonden uit een seropositieve en een hiv-vrije partner, die gedurende de onderzoeksperiode onbeschermde seks met elkaar hadden. De onderzoeksresultaten zijn begin deze maand gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Burke: "Wat wij tot zover weten en wat wij meemaken is dat als je je medicatie tijdig inneemt, het virus eigenlijk niet meer in je bloed leeft. Het is er nog maar het is bijna niet te tellen in je bloed. Hierdoor kan je eigenlijk zeggen dat het virus in je lichaam slaapt door de medicatie die je gebruikt."

Burke onderstreept het belang van het stipt opvolgen van de gebruiksaanwijzingen van de medicatie. Sommige hiv-patiënten zijn niet therapietrouw waardoor ze het soms moeilijk hebben, terwijl iemand die therapietrouw is een normaal leven kan leiden. Remmers worden door seropositieven gebruikt om geen verschijnselen van aids te krijgen.

Burke adviseert condoomgebruik aan personen bij wie het aantal besmette bloedcellen door het gebruik van remmers drastisch is verminderd. "Je kunt een ander soort geslachtziekte oplopen als je onveilig vrijt, en dan kan je zo het slapende hiv-virus weer opwekken." Stichting Double Positive probeert haar doelgroep zoveel mogelijk te helpen en een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de verspreiding van hiv.

Burke, die sinds kort het roer heeft overgenomen, wil zich blijven inzetten zoals haar voorganger Ethel Pengel heeft gedaan. "Ik wil het gewoon zo blijven doen en natuurlijk zullen er nieuwe dingetjes komen. Iedereen heeft een andere denkwijze over bepaalde dingen."

De aidsepidemie startte begin jaren tachtig van de vorige eeuw. Wereldwijd zijn sindsdien meer dan 77 miljoen mensen besmet geraakt met hiv, van wie ongeveer de helft, zo'n 35,4 miljoen, overleed aan aids. Jaarlijks worden mondiaal meer dan 1,8 miljoen nieuwe gevallen geregistreerd.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina