Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Hoe komt hij erop dat ik geld heb gevraagd?’

‘Hoe komt hij erop dat ik geld heb gevraagd?’

23/05/2019 06:49 - Van onze redactie

‘Hoe komt hij erop dat ik geld heb gevraagd?’

 

PARAMARIBO - Politie-inspecteur Edith R. was niet blij met de verklaringen die haar medeverdachte Khamradj R. aflegde. Ze vroeg kantonrechter Duncan Nanhoe gelijk daarna of zij een opmerking mocht maken. De zitting woensdag in de strafzaak tegen hen en Eric M., eveneens politie-inspecteur, Sureshdew J. en Ivan B. was voor verdachten- en getuigenverhoor. Het vijftal staat terecht voor fraude.

Daarnaast staan de twee politie-inspecteurs terecht voor afpersing. Nanhoe zei alle verdachten in één keer te willen verhoren op de volgende zitting. Sureshdew J. was namelijk niet verschenen. Uit het politieonderzoek is gebleken dat Edith R. smokkelwaar van ondernemer en medeverdachte Khamradj R. in beslag had genomen bij een inval van de Economische Controledienst (ECD).

Een grote partij illegale sigaretten en alcohol zou daarbij zijn geconfisqueerd, zonder die in te leveren bij de politie. De ondernemer zou de politie-inspecteur direct na de inbeslagname hebben benaderd om buiten de politie om de zaak af te handelen. Maar zij heeft volgens het politiedossier in eerste instantie geweigerd.

Woensdag verklaarde Khamradj R. dat hij betalingen heeft verricht op drie verschillende momenten. Dit om de zaak daadwerkelijk buiten de politie om af te handelen. Edith R. zou hebben ingestemd en ging akkoord met het voorstel. Zij had, aldus zijn lezing, de goederen in beslag genomen. Sureshdew J. zou toen hebben verzocht om een regeling te treffen. Inspecteur Eric M. heeft daarop zijn collega gebeld.

"Ze hebben elkaar ontmoet bij de Hermitage Mall", aldus Khamradj R. "Na het gesprek werd het mij verteld dat Edith R. mij wilde spreken. Ze dreigde Sureshdew J. op te sluiten. Hij zei toen dat hij het geld niet had. Toen werd mij gevraagd of ik kon helpen. Ik gaf haar tweeduizend dollar bij McDonald's Hermitage Mall. Voor de rest van het geld stemden we verder af, want ze vroeg om meer."

Volgens de politie-inspecteurs en Ivan B. zijn de verklaringen van Khamradj R. 'gebakken lucht'. Hij zou volgens advocaat Benito Pick niet duidelijk zijn over een verschil van ruim SRD 40.500 dat hij nog zou moeten afgeven aan de politie-inspecteurs, zoals hij zelf had verklaard. Khamradj R. zei dat hij had afgesproken om in totaal SRD 160.000 aan Edith R. te geven, maar er werd uiteindelijk SRD 119.500 afgegeven.

Ivan B. zou hem hebben gevraagd waar de rest van het geld was. Op basis van deze verklaring bij de politie is Ivan B. als verdachte ingesloten. Volgens onderzoek is gebleken dat hij verder niets met de zaak te maken heeft. Ivan B. deed enkele sarcastische uitspraken in de richting van Khamradj R. "Ik moet je bedanken dat je mij heb laten opsluiten. Dankjewel! Je zegt dat ik geld heb gevraagd. Echt, ik bedank je daarvoor!" zei hij luidop met een zure blik.

Ook Edith R. verklaarde dat zij Khamradj R. niet begrijpt. "Meneer de rechter, ik wil hem alleen vragen vanwaar hij met het idee komt om te zeggen dat ik hem geld heb gevraagd. Ik heb hem nooit gevraagd om de zaak in de doofpot te stoppen. Vanwaar komt hij met die dingen? Hij kwam met verschillende voorstellen op mij af. Hoe komt hij bij deze dingen?"

De rechter vroeg Khamradj R. een aantal keren of hij zeker is over zijn verklaring dat de inspectrice geld van hem heeft ontvangen. De man reageerde elke keer kalm en bleef persisteren. Eric M. verklaarde dat hij niet gelooft dat zijn collega geld heeft ontvangen van de ondernemers. Beide zakenmannen hebben eerder hun poging om de agenten om te kopen, bij de politie bekend. De vervolgzitting is op 30 juli.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina