Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Studenten sceptisch over belofte gronduitgifte

Studenten sceptisch over ‘voorkeursbelofte’ gronduitgifte

23/05/2019 09:21 - Merredith Bruce

RGB-minister Lekhram Soerdjan.

RGB-minister Lekhram Soerdjan. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Als nieuwe minister van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) zal Lekhram Soerdjan zal hard zijn best moeten doen om het afgebrokkelde vertrouwen van studenten in het gronduitgiftebeleid te herwinnen. De bewindsman zal prioriteit geven aan de versnelde uitgifte van gronden aan studenten en aan jongeren in het algemeen, zei hij dinsdag in het parlement.

Enkele studenten met wie de krant heeft gesproken, hechten weinig waarde aan deze woorden. "Zien is geloven", reageert de 35-jarige Rachel Plak. "Het is een goede belofte, maar ik heb er een zwaar hoofd in of deze zal worden nagekomen, want er wordt zoveel beloofd tegenwoordig. Er is indertijd toch ook zoveel beloofd aan werkende studenten? Dingen gaan nog steeds met names and faces", verzucht ze.

Selvin Bisschop vraagt zich af of de minister in staat zal zijn om wat hij heeft gezegd in de praktijk om te zetten. "Want er zijn gevestigde ordes die de dienst uitmaken op het ministerie." De 34-jarige student merkt op dat er al eerder de uitspraak is gedaan dat jongeren aandacht en voorkeur zullen genieten in het beleid rondom grond en huisvesting. "Ik ben wat dit betreft een beetje sceptisch geworden, maar misschien kan deze minister wonderen verrichten."

Bisschop vindt dat het gronduitgiftebeleid voor jongeren "fragmentarisch" is gestoeld: er worden op incidentele basis gronden of beschikkingen uitgegeven. Als voorbeeld verwijst hij naar de Vereniging van Minder Draagkrachtige Studenten waarbij hij is aangesloten. Deze vereniging komt op voor de belangen van woningzoekende studenten. "We timmeren al zolang aan de weg, maar het gaat moeizaam."

Als het wel lukt om aan een perceel te komen, stelt de student, gaat het vaak om personen die dichtbij het vuur zitten. "Ik heb al ruim vijf jaar een aanvraag lopen voor een perceel. En elke keer wanneer ik ga om erover te informeren, hoor ik niets concreets. Ik denk niet dat het voor mijn veertigste zal lukken om een stuk grond toegewezen te krijgen, zonder politiek gelieerd te zijn", klinkt hij ontmoedigt.

Jeugdparlementariër Sharisma Sardjoe (23) uit Commewijne die ook nog studeert, geeft de minister het voordeel van de twijfel. "Ik vind het een geweldige uitspraak, maar het moet niet alleen blijven bij het zeggen. Iets zeggen is wat anders dan iets doen. Bij een besluit hoort handelen."

Sardjoe maakt zich zorgen over het huisvestingsvraagstuk waarmee jongeren en in het bijzonder pas afgestudeerden worden geconfronteerd. "Wanneer je pas bent afgestudeerd duurt het heel lang voordat je in aanmerking komt voor een perceel. Als dat vlot en soepel gaat, ben je daarmee een paar stappen vooruit en heb je de ruimte om je te focussen op andere toekomstgerichte zaken."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen