Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Voor ons bestaat hij niet meer’

‘Voor ons bestaat hij niet meer’

23/05/2019 08:06 - Merredith Bruce

‘Voor ons bestaat hij niet meer’

Foto: dWT  

PARAMARIBO - PL-voorzitter Paul Somohardjo weet niet of het nog langer zin heeft om partijlid William Waidoe te royeren. Het was de bedoeling dat het hoofdbestuur en de partijraad zich vorige week hierover zouden uitspreken. “Ik weet niet of het nog zinvol is. Voor ons bestaat hij niet meer. Het is een afgedane zaak. Dat hoofdstuk is afgesloten, dus we laten het maar zo. Politiek dood blijft dood”, zegt de partijleider op vragen van de krant.

Somohardjo lijkt ook 'verward' te zijn door recente uitspraken van Waidoe. De parlementariër en voormalig waarnemend fractieleider van PL maakte vorige week maandag zijn overstap naar de NDP-fractie bekend. Daarna heeft hij op verschillende momenten duidelijk gemaakt in de media, dat hij nooit heeft gezegd dat hij de PL heeft verlaten. Intussen is beslist dat Ingrid Karta-Bink de functie van waarnemend fractieleider moet innemen. Er is woensdag een brief hierover gestuurd naar de parlementsvoorzitter.

Karta-Bink is gereed hiervoor. "Waarnemend fractieleider zijn, is alleen maar een naam. Ik zie geen verschil met wat ik nu al doe. Ik ben gekozen volksvertegenwoordiger en heb altijd mijn beste beentje voorgezet. Dat zal ik blijven doen." Het enige dat er eventueel bij komt, is de extra verantwoordelijkheid. "Elk standpunt dat je inneemt moet in overeenstemming zijn met het standpunt van de partij; het electoraat." De commissiefuncties die Waidoe innam in het parlement, zullen onder de oppositie worden verdeeld, zegt Karta-Bink.

Ze noemt de afslanking van de fractie van vijf naar twee leden een "pijnlijke" ervaring. "De partij heeft geïnvesteerd in je. Campagne voeren gaat gemoeid met geld. Het electoraat heeft het vertrouwen in jou opgebouwd, de partij heeft stemadvies gegeven. Dan doet het pijn ja, want het staat op niemands voorhoofd geschreven dat hij de partij zal verraden." De politica zegt dat een zetel niet het eigendom is van een persoon maar van het electoraat. Ze noemt het "verkeerd" dat leden op zo een wijze er vandoor gaan met de zetel.

Karta-Bink garandeert desgevraagd dat zij het vertrouwen van de achterban niet zal schaden. Samen met de partijvoorzitter zal ze als fractie het verschil uitmaken in het parlement. "Niet elkeen kun je over één kam scheren. Dit (vertrek van drie leden uit fractie, red.) heeft mij juist sterker gemaakt." De partij heeft ook een les bijgeleerd, stelt de politica. "We gaan kandidaten met een dubbel vergrootglas screenen: wie zijn je vrienden? Wie is je familie? Welke ideologieën heb je en komen die overeen met die van de partij? Rotte appels worden weggegooid."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina